Nagyvilág

A britek Kelet-Európát másolnák

Nagy-Britannia, a fejlett EU-tagok közül elsőként, beszáll az adóversenybe, amelyet a kelet-európai országok kezdtek néhány évvel ezelőtt.

Nagy-Britanniában nincs ugyan szó sem az adók egységesítéséről, sem a kelet-európai társasági adószint eléréséről, de Gordon Brown pénzügyminiszter szerdán mindenesetre jelentős adócsökkentéseket hirdetett meg a 2007/08-as költségvetés tervezetében.

A társasági adó az április elsején kezdődő, következő költségvetési évben 28 százalékra csökken 30 százalékról a tervezet szerint. A személyi jövedelemadó alsó kulcsát 20 százalékra csökkentik 22 százalékról – ez a kilencvenes években is 20 százalékos volt, de a munkáspárti kormány időközben fölemelte, hogy most ismét csökkentse. A felső kulcs marad 38 százalékos, de 2009. áprilistól ezzel a kulccsal csak az évi 43 ezer font jövedelem fölötti rész adózik; jelenleg évi 38 ezer fonttól (13,858 millió forint) lép be a felső kulcs. Az áfa marad 17,5 százalékos.

A brit pénzügyminiszter leszögezte, hogy most nincs itt az ideje költségvetési lazításnak. Az adókönnyítéseket más illetékek emelésével ellensúlyozzák, például a járművek vizsgáztatásához kapcsolódó útadót jócskán szigorítják ezentúl is, különösen a nagy fogyasztású, például négykerék-meghajtású sport-terepjárók számára.

Mindezekkel együtt azt tervezik, hogy a költségvetés hiányát 2012-re a GDP 1,4 százalékára csökkentik a jelenlegi 2,4 százalékról. Az EU statisztikai hivatala szerint Nagy-Britannia 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben megsértette a 3 százalékos EU-határt, rendre a GDP 3,3, százalékának, 3,2 százalékának, majd ismét 3,3 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik