Nagyvilág

Kivégezték Szaddám alelnökét

Kivégezték kedd hajnalban Taha Jaszín Ramadán volt iraki alelnököt, akit az emberiség elleni bűnök elkövetése miatt ítéltek kötél általi halálra – közölte az iraki kormányfői hivatal.

Ramadán volt Szaddám Huszein megbuktatott diktátor rendszerének negyedik magas rangú vezetője, akin a halálos ítéletet végrehajtották. Szaddám Huszeint december 30-án végezték ki.

Korábban életfogytiglant kapott

Az illetékes iraki fellebbviteli bíróság múlt héten hagyta helyben a Taha Jaszín Ramadánra februárban kimondott halálos ítéletet. Ramadánt első fokon Szaddám Huszein volt diktátorral és további öt egykori vezetővel együtt novemberben ítélték el Dudzsail síita falu 148 lakosának 1982-ben történt kivégzéséért.

Szaddám Huszeint és két vádlott-társát – Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart – halálra ítélték, Ramadán életfogytig, a másik két személy pedig 15 évig tartó börtönbüntetést kapott.

Újratárgyalták

Ramadán esetében azonban a fellebbviteli bíróság túl enyhének tartotta az ítéletet, december 26-án elrendelte ügyének újratárgyalását, és halálbüntetést kért rá, amelyet a legfelsőbb bíróság február 12-én ki is mondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik