Nagyvilág

Kínzás alatt vallott 9/11 szervezője?

Feltételezhetően megkínozták az amerikai hatóságok a guantánamói börtöntáborban őrzött Hálid Sejk Mohamedet, hogy bevallja, ő volt az egyik szervezője a 2001. szeptember 11-i terrortámadásnak és több egyéb merényletnek - írta a keddi The Washington Post.

Mohamed “hidegvérrel vallotta be” felelősségét a merényletek kitervelésében, ami érthetően nagy visszhangot keltett. Viszont elsikkadt vallomásának az a Pentagon által szinte azonnal titkosított részlete, hogy fogva tartói kínozták a pakisztáni férfit. Ha kínzással bírták rá a vallomásra, állításainak hitele megkérdőjeleződik – írta az újság.


Mindent bevallott

A múlt héten nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv tanúsága szerint Mohamed 29 támadás kitervelését és finanszírozását, valamint a merénylők kiképzését vállalta magára. Elmondta, hogy ő állt egyebek között a 2001-ben leomlott New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as bombatámadás hátterében, és ő szervezte meg a cipőbombás al-Kaida-terrorista, Richard Reid akcióját.

Azt is felfedte, hogy ő gyilkolta meg, saját kezével fejezte le az öt évvel ezelőtt Pakisztánban eltűnt Daniel Pearl amerikai újságírót. Közölte, az általa irányított támadásokban ezrek vesztették életüket, és merényletet terveztek mások között Jimmy Carter és Bill Clinton volt amerikai elnökök ellen is.

„Alternatív” módszerek

A liberális hangvételű The Washington Post szerkesztőségi cikkében képtelenségnek nevezte a Pentagon indoklását, miszerint nemzetbiztonsági okból titkosították a kihallgatási eszközökre vonatkozó részleteket, félő ugyanis, hogy a még szabadlábon levő terroristák felkészülhetnének az “alternatív” vallatási módszerekre.

A Bush-kormány tagadja, hogy kínzással kényszerítették volna vallomástételre Mohamedet és a hozzá hasonló foglyokat. Arról azonban minden esetben gondoskodtak, hogy soha semmilyen információ ne jusson a nyilvánosság tudomására arról, hogyan bántak velük.

Az újság szerint Mohameddel szemben egyebek mellett egy ősi kínzási módszert bizonyosan alkalmaztak, a “vízbefullasztásos technikát”, amelyet a korábbi amerikai kormányok törvényellenesnek tartottak. (A kikötözött fogoly fejét víz alá nyomják vagy arcába vizet fröcskölnek a fulladásos halál küszöbéig.)

Vizsgálatot követelnek

Nagy visszhangot keltett, amikor Dick Cheney alelnök korábban egy konzervatív rádióban közölte, támogatja Amerika terrorista ellenségeivel szemben ezt a vallatási módszert. Ismert, hogy a CIA ügynökei több gyanúsított esetében “szélsőséges hőmérsékleti technikát” vagy alvásmegvonást használtak. A The Washington Post azt a kérdést feszegette, vajon jogszerűek-e vagy erkölcsileg elfogadhatóak-e a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által alkalmazott vallatási módszerek.

Carl Levin demokrata és Lindsey Graham republikánus szenátor nyilatkozatban követelte, hogy induljon vizsgálat az ügyben. A The Washington Post szorgalmazta, hogy a felsőház fegyveres szolgálatok bizottsága kezdeményezzen független vizsgálatot, amely során elővennék a foglyok vallomásait és kiderülhetne, mennyi igaz George Bush azon állításából, hogy senkit sem kínoztak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik