Nagyvilág

Újra bíróság előtt Magyarország

A kábeltelevíziók műsorelosztási jogának korlátozása miatt az Európai Bíróság elé viszi Magyarországot az Európai Bizottság. Korábban a tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos mulasztás miatt állt hazánk a bírák elé.

Az Európai Bizottság véleménye szerint a magyar médiatörvény az uniós joggal ellentétesen korlátozza a kábeltelevíziók műsorelosztási jogát. Brüsszel azt kifogásolja, hogy a magyar médiatörvény rendelkezése a kábelszolgáltatók műsorelosztási jogát akkora területre korlátozza Magyarországon, amelyen nem több, mint a lakosság egyharmada él. A csatlakozási szerződés értelmében hazánknak legkésőbb 2004. április 30-ig kellett volna átültetnie ezt az irányelvet a nemzeti jogba.

A bizottság információi szerint Magyarország a mai napig nem hozta meg ezeket a rendelkezéseket, illetve azokról nem tájékoztatta a bizottságot, ezért kötelezettségszegési eljárást indított a tagállammal szemben – derül ki az Európai Bíróság közleményéből. Bár a médiatörvény és benne a kifogásolt jogi passzus módosítása az elmúlt években mér többször is napirendre került, egyetlen alkalommal sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a parlamentben.

Az ügy bíróság elé vitele a jogsértési (kötelezettségszegési) eljárás harmadik és egyben utolsó szakasza. A most indított eljárás még akkor sem vonna maga után pénzbüntetést, ha a luxembourgi taláros testület elmarasztalná Magyarországot. Bírság kiszabását akkor kérhetné Brüsszel az Európai Bíróságtól, ha Budapest egy esetleges elmarasztaló ítélet után sem hozná összhangba saját törvényeit az uniós jogszabályokkal.


Ez a második ilyen eljárás Magyarországgal szemben. Az első eljárást idén januárban indította meg a bizottság a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásával kapcsolatban. Érdekesség, hogy a bizottság által hiányolt jogszabályt még 2006 decemberében elfogadta az Országgyűlés, de a jelek szerint erről elfelejtették értesíteni Brüsszelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik