Nagyvilág

Genscher: az EU egy új világrend modellje

Az ötvenéves Európai Unió a jövőben egy új világrend modellje lehet a ma is rendkívül nagy nemzetközi és hazai tekintélynek örvendő, volt német külügyminiszter, Hans-Dietrich Genscher szerint.

A nyolcvanadik születésnapjának előestéjén a közélet területén még ma is aktív, liberális politikus az EU ötven évét méltatva egy nyilatkozatban annak a nézetének adott hangot, hogy a második világháború befejezése óta Európa hatalmas utat tett meg. Ez az út szavai szerint modellként szolgálhat egy új világrend kialakulásához.

A külügyminisztériumot csaknem húsz éven át, 1974 és 1992 között irányító, az európai egyesülés egyik legfőbb építőmesterének számító német politikus az európai egység megteremtését hatalmas sikernek nevezte. Hans-Dietrich Genscher úgy vélekedett: ennek a sikernek az egyik legfőbb oka az volt, hogy a nagyobb országok hajlandók voltak lemondani vezető hatalmi pozícióikról, s a tagországok ma már teljes egyenjogúságot élveznek az EU-n belül.

Genscher emlékeztetett arra, hogy a kelet-nyugati konfliktus immár a múlté. Akkoriban – mint utalt rá – kétpólusú világrend volt, s a pólusok Moszkva, illetve Washington voltak. Mostanra azonban egy több pólusú világrend alakult ki, különböző erőközpontokkal. Európa legfőbb feladata ebben a helyzetben szerinte az, hogy az utat mutassa.

A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt felelősséggel tartozik az új világrend kialakulásáért. Hamisnak nevezte Európa és az Egyesült Államok szembeállítását, s ennek kapcsán közös történelemről, kultúráról és közös érdekekről beszélt. Bírálta ugyanakkor a jelenlegi amerikai kormány politikáját, hangsúlyozva: az Egyesült Államoknak búcsút kell vennie attól az elképzeléstől, hogy tulajdonképpen nincs is szükség szövetségesekre.

A volt külügyminiszter úgy vélte, hogy hosszabb távon Törökországnak is van esélye a csatlakozásra. Emlékeztetett arra, hogy Ankara számára már Konrad Adenauer egykori német kancellár is kilátásba helyezte a belépés lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik