Nagyvilág

Eltemették a kivégzett iraki alelnököt

Szaddám Huszein iraki exdiktátor szülőfalujában, Audzsában temették el kedden Taha Jaszín Ramadánt, az arab ország pirkadatkor kivégzett volt alelnökét.

A holttestet egy amerikai helikopter szállította a Bagdadtól északra fekvő Tikrítbe, ahonnan a rendőrség szállította tovább Audzsába, a temetés színhelyére. A Tikríttől négy kilométerre lévő faluban létesített mauzóleumban van Szaddám Huszein végső nyughelye, úgyszintén a tavaly december 30-án felakasztott diktátor két fiáé is, akikkel 2003-ban végzett az amerikai hadsereg.

Ramadánnak, akit emberiség elleni bűnök vádjában találtak bűnösnek, és ítéltek el, néhány órával a kivégzés után megadták a végtisztességet. Az audzsai mauzóleum kertjében helyezték örök nyugalomra. A temetésen hírek szerint több százan megjelentek annak a törzsnek a tagjai közül, amelyikhez az alelnök tartozott.

A törzs tagjai – mint egyikük elmondta – három napos gyászt tartanak az elhunyt emlékére. Ramadán volt Szaddám Huszein rendszerének negyedik magas rangú vezetője, akit kivégeztek. A volt alelnököt első fokon Szaddám Huszein volt diktátorral és további öt egykori vezetővel együtt novemberben ítélték el Dudzsail síita falu 148 lakosának 1982-ben történt kivégzéséért. Szaddám Huszeint és két vádlott-társát – Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart – halálra ítélték, Ramadán életfogytig, a másik két személy pedig 15 évig tartó börtönbüntetést kapott.

Ramadán esetében azonban a fellebbviteli bíróság túl enyhének tartotta az ítéletet, december 26-án elrendelte ügyének újratárgyalását, és halálbüntetést kért rá, amelyet a legfelsőbb bíróság február 12-én ki is mondott. Az illetékes iraki fellebbviteli bíróság múlt héten hagyta helyben a halálos ítéletet, amelyet kedden napfelkelte előtt végre is hajtottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik