Nagyvilág

Terrorakcióra készül a radikális iszlám Szerbiában

Belgrádi sajtójelentések szerint a szerb rendőrség terrorakciókra készülő vahhábitákra vadászik a muzulmánok lakta dél-szerbiai Szandzsákban.

Miután pénteken megtalálták az iszlám szélsőséges áramlatához tartozók egyik kiképzőtáborát, s őrizetbe vettek négy embert, a rendőrök a hét végén is folytatták a kutatást társaik után.

Több belgrádi lap egybehangzó értesülése szerint a Novi Pazartól mintegy húsz kilométerre nyugatra lévő táborban a rendőrségi akció kezdete előtt egy nappal még harminc ember tartózkodott. A Danas című újság neve elhallgatását kérő rendőrségi informátora elmondta, hogy a csoport állandóan változtatta a helyét, s körülbelül egy hónapja tartózkodott a megtalált táborban.


Kiképzőtáborban készültek

A Glas úgy értesült, hogy vasárnap a rendőrök hordóba rejtett fegyvereket találtak egy kis faluban, néhány kilométerre a két nappal korábban megtalált kiképzőtábortól. A Vecernje Novosti a Szandzsákban tevékenykedő több tucat vahhábita fegyveresről hallott, akiknek egy része külföldön kapott kiképzést. Hogy valóban többen lehetnek, azt valószínűsíti az is, hogy a pénteki akció során elfogott öt férfi közül egy bilinccsel a kezén megszökött, nyilván számítva arra, hogy segítőkre talál.

A rendőrség által lefoglalt nagy mennyiségű fegyver belgrádi értesülések szerint Koszovóból érkezett a Szandzsákba. A Danasnak nyilatkozó rendőrségi vezető szerint a csoport a szandzsáki iszlám közösség, s annak vezetője, Muamer Zukorlic mufti ellen tervezett támadást. Maga Zukorlic a lapnak nyilatkozva kárhoztatta a szerb államhatalmi szerveket, mondván, hogy eddig nem vették komolyan a vahhábiták jelentette veszélyt.


Szunnita szélsőségesek

A szunnita iszlám szélsőséges ágának követői pár éve jelentek meg Dél-Szerbiában, s ma már több ezerre teszik a számukat. Belgrádi sajtójelentések rendszeresen beszámolnak erőszakos terjeszkedésükről, s a terrorista szervezetekhez fűződő feltételezett kapcsolataikról.

A bigottságig puritán vallási irányzat követői tavaly nyáron megakadályozták egy belgrádi rockegyüttes Novi Pazarba tervezett koncertjét, ősszel pedig lövöldözésig fajuló incidenst provokáltak a szandzsáki székváros egyik dzsámijánál – emlékeztetnek a belgrádi lapok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik