Nagyvilág

Az izraeliek többsége tárgyalna a palesztin vezetéssel

Az izraeliek többsége amellett van, hogy vezetésük folytasson párbeszédet a békéről az új palesztin egységkormánnyal vagy annak a Fatahhoz tartozó minisztereivel - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit a Jediót Ahronót izraeli napilap ismertette hétfőn.

A megkérdezettek 39 százaléka azt szeretné, ha béketárgyalások kezdődnének a radikális Hamasz, illetve a mérsékelt Fatah mozgalom alkotta teljes kormánnyal, 17 százalék viszont csak a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah minisztereivel javasolja a párbeszédet.

A felmérésben részt vevők 40 százaléka azonban ellenzi, hogy bármilyen dialógust folytassanak a palesztin kormánnyal, amelyet a Hamasz-tag Iszmáil Haníje vezet. A megkérdezettek 4 százalékának nem volt véleménye.

A közvélemény-kutatást a Dahaf közvélemény-kutató intézet végezte az egész felnőtt izraeli lakosságot reprezentáló 517 ember körében, 4,3 százalékos hibahatárral. A palesztin egységkormány szombaton tette le az esküt. Programja szerint – a Hamasz álláspontjának megfelelően – nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszak alkalmazásáról, elfogadja viszont a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik