Nagyvilág

Háborúellenes tüntetés New Yorkban

Legalább 30 ezren tüntettek vasárnap New Yorkban az amerikai csapatok Irakból való azonnali kivonását követelve a háború kitörése negyedik évfordulójának előestéjén.

A megmozdulást az Együtt a Békéért és az Igazságért (United for Peace and Justice) nevű mozgalom szervezte, amelyben számos diák, művész, környezetvédő mellett a vietnami háború egykori veteránjai is részt vettek, és sokan emlékeztettek arra, hogy éppen 40 évvel ezelőtt, 1967-ben kezdődtek meg a nagy, világvisszhangot kiváltó tömegtüntetések a vietnami háború ellen az Egyesült Államokban.

A tüntetők, akiknek élén a pacifista elkötelezettségéről ismert színész, Tim Robbins és az iraki szolgálatot lelkiismereti okokból megtagadó José Vasquez őrmester haladt, New York állam demokrata párti szenátorainak, Hillary Clintonnak és Charles Schumernek az irodája elé vonultak. „Meg akarjuk mondani kongresszusi választottainknak, hogy szálljanak szembe Bush elnökkel.Ha az elnök nem hajlandó cselekedni, ha megvétóz minden olyan törvényt, amely a katonák kivonásának menetrendjét javasolja, a kongresszusnak élnie kell alkotmányos hatalmával” – hangsúlyozta Leslie Kielson, a mozgalom egyik vezetője, utalva arra, hogy a törvényhozás kezdeményezheti az elnök leváltásához vezető eljárást.

Közben vasárnap több amerikai tv-csatorna megszólaltatta Robert Gates védelmi minisztert és Stephen Hadley-t, Bush elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját. Mindketten figyelmeztettek az Irakból való „korai” kivonulás veszélyeire, miközben a hét végén újabb nyolc amerikai katona halt meg Irakban. A 2003. márciusi invázió óta 3220 amerikai katona vesztette életét a közép-keleti országban a Pentagon adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik