Nagyvilág

Gázkartellt alakítanak a legnagyobbak

A gáz-OPEC-et április 9-én egy dohai konferencián alapítja meg az öt fő gázexportőr, Oroszország, Irán, Algéria, Venezuela és a házigazda Katar - egy moszkvai lap értesülése szerint.

A Gázexportáló Országok Fórumának régóta tervezett ülése jó alkalmat ad egy valóságos gázkartell létrehozásának bejelentéséhez, amire az Egyesült Államok és az EU felettébb negatívan reagálhat – vélte a Kommerszant hétfői számában. Az orosz lap szerint “a lélektani fegyver már hatott is: a Gáz-OPEC még létre sem jött, de az Egyesült Államok és Európa máris pánikban van attól, hogy Oroszország és partnerei csakhamar gazdasági csodafegyverrel vértezik fel magukat.”

Mindamellett energiaipari szakértők szerint egy gázkartell nem lenne működőképes, mert a gázpiac sokkal kevésbé rugalmas, mint az olajpiac. A gázszállítási megállapodások háromnegyedét kétoldalú alapon kötik, az olajárak alakulását véve alapul. Egy gázkartell ezeket az árakat nem tudná befolyásolni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február eleji sajtókonferenciáján érdekesnek nevezte Irán javaslatát egy gázexportőr szövetség létesítésére az OPEC mintájára, de tagadta, hogy kartell létrehozásáról lenne szó.

Moszkvai szakértők szerint egy gázkartell elsősorban a cseppfolyós gáz (LNG) piacán léphetne fel eredményesen. A cseppfolyósított gázt a nyersolajhoz hasonlóan tankerekkel szállítják tetszőleges célállomásra.

Oroszország rendelkezik a világ feltárt gázkészleteinek 30 százalékával, és adja a világtermelés 20 százalékát. Irán a világ második legnagyobb gázkészlete felett rendelkezik. Oroszország a világ második legnagyobb olajtermelője, de nem tagja az OPEC-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik