Nagyvilág

Bányakatasztrófa Oroszországban

Metángázrobbanás történt hétfőn az oroszországi Kemerovo területen lévő Novokuznyeck egyik bányájában. A robbanásban legkevesebb 25-en életüket vesztették, több mint száz ember eltűnt.

Eddig 25 holttestet találtak a mentőcsapatok abban a nyugat-szibériai szénbányában, amely hétfőn omlott be sújtólégrobbanás következtében. A kemerovói megye illetékesei szerint a nyugat-szibériai Kuzbassz szénlelő medencében található Uljanovszkaja bányában 186 embert tartózkodott, amikor berobbant a metángáz, korábbi híradások 168 emberről számoltak be.


Eddig 88 bányászt sikerült élve kimenteni, a többiek után 12 mentőcsapat kutat. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma közölte, hogy a kimentett bányászok között vannak sérültek, őket a környző kórházakba szállították. A mentés összehangolása érdekében válságstábot hoztak létre, a testületet Aman Tulejev kemerovói kormányzó vezeti.


A Moszkvától 3000 km-re keletre található Novokuznyeck bányájában történt robbanás oka egyelőre még nem tisztázott, ahogy arról sincs pontos adat, hogy hányan estek áldozatul – írja a BBC. A közép-szibériai bányában már 2005-ben is történt katasztrófa, akkor 21 bányász vesztette életét a metángázrobbanásban.


A szénben gazdag nyugat-szibériai Kuzbassz térségében fekvő Novokuznyeck városa közelében működő bánya viszonylag új: 2002 októberében helyezték üzembe, és a legkorszerűbb berendezésekkel látták el. A bányában naponta 6 ezer tonna, évente pedig mintegy 3 millió tonna szenet fejtenek.


Oroszország szénbányáinak többsége veszteséges, és a legtöbb bányában a Szovjetunió összeomlása, 1991 óta nem ruháztak be új biztonsági berendezésekre.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik