Nagyvilág

Tüntetések Franciaországban az atomerőművek ellen

Tízezrek tüntettek Franciaországban szombaton új generációs atomerőművek építése ellen. Bírálói szerint az európai nyomottvizes reaktorok építése (EPR), amelyek 17 százalékkal kevesebb fűtőanyagot használnak a korábbinál, a - zöldek által leállítani kívánt - francia atomenergia-program megújítását jelentené.

Rennes-ben a szervezők szerint negyvenezren, míg a rendőrség szerint tízezren vonultak tiltakozni az utcára. Lyonban kilencezren, Toulouse-ban 5-10 ezren, Lille-ben és Strasbourgban pedig 4000-4000-en vettek részt a több száz civil társulás szervezte tiltakozó megmozdulásokon, amelyeken az áprilisi elnökválasztáson induló jelöltek figyelmébe kívánták ajánlani a kérdést.

Olivier Besancenot, a Radikális Kommunista Liga képviselője, aki a rennes-i tüntetésen vett részt, haszontalannak nevezte az EPR-t. Szerinte az országnak meg kell szabadulnia az atombiznisztől, és megújítható energiaforrásokat, így a nap- és a szélenergiát kellene fejlesztenie.

Az első európai nyomottvizes reaktort az észak-franciaországi Flamanville-ben tervezik felépíteni, és 2012-ben helyeznék üzembe.

Segolene Royal szocialista elnökjelölt, aki a második helyen áll a konzervatív Nicolas Sarkozy belügyminiszter mögött a közvélemény-kutatások szerint, közölte, hogy győzelme esetén “nyitva hagyja a kérdést” az EPR-ről, de sem mellette, sem ellene nem kötelezte el magát. Sarkozy eddig még nem foglalt állást a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik