Nagyvilág

Oroszország új közvetítőt akar Koszovóba

Oroszország szerint új ENSZ-megbízott közvetítésével kellene folytatni a Koszovó jogállásának meghatározásával foglalkozó tárgyalásokat. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ilyen értelmű kijelentést tett szombaton.

Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottja március 10-én befejezte diplomáciai misszióját, amellyel közvetíteni próbált Belgrád és Pristina között, megkísérelve összehangolni a szerbek és a koszovói albánok élesen eltérő álláspontját a ma jogilag még Szerbiához tartozó tartomány jövendő státusáról. Míg az előbbiek nem hajlandók többre, mint nagyon széles jogkörrel járó autonómiát biztosítani Koszovónak, az albánok ragaszkodnak a teljes függetlenséghez, vagyis a Szerbiától való elszakadáshoz.

Oroszország elhamarkodottnak minősítette a finn diplomata lépését, és annak a meglátásának adott hangot, hogy további tárgyalásokra volna szükség Koszovó jövendő jogállásának meghatározása érdekében. “Ha Ahtisaari úgy gondolja, hogy mindent megtett, amit csak tudott, akkor csaknem bizonyosan lehetne találni egy másik személyt, aki vállalja” a további közvetítést – fogalmazott moszkvai sajtóértekezletén Lavrov külügyminiszter.

Úton a jelentés

“Ha Martti Ahtisaari úgy látja, hogy missziója teljesült, akkor meg kell köszönni a tevékenységét… És ha nincs egyezség (Koszovó státusáról az albán nemzetiségű vezetőség és Belgrád között), márpedig legjobb tudomásunk szerint nincs, akkor folytatni kell a tárgyalásokat és (Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak) új különmegbízottat kell kineveznie” – érvelt Igor Ivanov nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap a Védelmi és Külpolitikai Tanács nevű, politikusokat, üzletembereket, kutatókat és hivatalnokokat tömörítő, nem kormányzati szervezet ülésén az Interfax szerint.

Médiajelentések szerint Ahtisaari már eljuttatta Ban Ki Munnak javaslatait, amelyek lényegében nemzetközi felügyelet alatt megvalósuló függetlenséget irányoznak elő a dél-szerbiai tartomány számára, miután beszüntette közvetítő misszióját, úgy látva, hogy kimerítette a Szerbia jóváhagyásának elnyerésére tett erőfeszítéseket. Belgrád nem fogadja el Koszovó teljes elszakadását, hanem csak nagyon széles körű autonómiát hajlandó biztosítani számára.

Nem biztos a vétó

Nyugati elemzők és diplomaták úgy vélik, hogy Moszkva – a szerbek hagyományos pártfogója – eltökélten próbálja késleltetni és “felvizezni” a Nyugat által támogatott Ahtisaari-tervet, ám nem szükségszerűen fogja megakadályozni annak elfogadását.

Lavrov szombaton első ízben jelezte, hogy hazája nem fog automatikusan megvétózni a Biztonsági Tanácsban egy határozati javaslatot, ha az nem bírja Szerbia támogatását. “Nem lehetünk szerbebbek a szerbeknél, és nem jelenthetjük be, hogy minden esetben megvétóznánk egy határozatot, amely nem felel meg a feleknek. Minden a felek álláspontjától függ” – hangoztatta az orosz külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik