Nagyvilág

Palesztin egységkormány

A palesztin parlament megszavazta szombaton az új egységkormányt, amelyben mind Iszmáil Haníje miniszterelnök radikális iszlamista Hamász pártjának, mind Mahmúd Abbász elnök mérséklet Fatah pártjának a képviselői jelen vannak. A kormány tagjai közép-európai idő szerint 17:30 órakor letették az esküt Mahmúd Abbász elnök előtt.

A voksoláson, amely videokapcsolat révén egyszerre folyt Gázában és a ciszjordániai Rámalláhban, 83-an szavaztak a kormányra, és hárman ellene. Négyen nem vettek részt a voksoláson, Haníje pedig nem szavazott. A Palesztin Törvényhozási Tanács (parlament) összesen 132 tagú, de a megválasztott képviselők közül 41-en izraeli börtönökben vannak, köztük 37 Hamász-tag. A képviselők az izraeli utazási korlátozások miatt nem gyűlhettek össze egy helyszínen.

A szavazási eredmény kihirdetése után a jelen lévők felállva ünnepelték az új kormányzatot. A 25 minisztériumból 12 jut a Hamásznak, hat a Fatahnak, hét – köztük a fontos pénzügyi, külügyi és belügyi tárca – pedig “függetleneknek” vagy kis formációk tagjainak.

Van aki örül, van aki nem


Jonas Gahr Stoere norvég külügyminiszter Oslóban a szavazás eredményéről értesülve nyilatkozatban közölte, hogy országa üdvözli a palesztin egységkormány megalakulását, s helyreállítja vele a politikai és gazdasági kapcsolatokat. A közlemény szerint a Hamász-Fatah koalíció lépéseket tesz a nemzetközi követelések teljesítése felé.

Máshogy vélekedik erről Izrael. “Ez a politikai irányvonal, amelyet láttunk ma délelőtt, magában foglalja azt, hogy a palesztin államot ellenállás révén kell létrehozni. Az ellenállás terror. Nem fogunk együttműködni ezzel a kormánnyal. Ez a kormány nem ismeri el létezésünket, nem ismeri el a szerződéseket, és ami a legfontosabb, semmiképpen nem mond le a terrorról” – jelentette ki Miri Ejszin, Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője.

Engedékenyebben nyilatkozott Álvaro de Soto, az ENSZ közel-keleti megbízottja, aki jelen volt a palesztin parlament ülésén. “Ez jelentős lépés a helyes irányban – mondta. – Érdeklődéssel figyeljük majd, hogyan valósul meg a (kormány) programja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik