Nagyvilág

Klórgázzal követtek el öngyilkos merényleteket Irakban

Legkevesebb ketten meghaltak és mintegy 350-en megsérültek vagy mérgezést kaptak három öngyilkos merényletben pénteken este a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsa és Ramádi közelében, klórgázt szállító teherautó felrobbantása következtében - közölték az arab országban állomásozó amerikai haderők.

“Körülbelül 350 civilt és a koalíciós erők hat amerikai katonáját ápolják klórmérgezéssel, miután két kamikaze felrobbantotta szemeteskocsiját két különböző helyen Fallúdzsától délre. Előzőleg egy katona és egy civil megsérült egy kisebb robbantásban Ramáditól északkeletre” – közölte szombaton az amerikai hadsereg.

A rendőrségi jelentések szerint, amelyeket az amerikaiak idéztek, az első fallúdzsai robbanás volt a legerősebb: abban meghalt két rendőr, s “körülbelül száz lakoson mutatkoztak a klórhatás tünetei, amelyek a bőr és a tüdő kisebb irritációitól hányásig terjedtek”. A másik fallúdzsai merényletet egy 750 literes klórtartállyal és robbanóanyaggal megrakott teherautóval hajtották végre, amely egy szemétlerakónál parkolt.

Pokolgépek robbanása ölt meg két rendőrt szombaton: egyikük az északi Moszulban, a másik a déli Hillában esett a merénylet áldozatául. Az előbbi helyen két rendőr és egy civil, az utóbbin egy rendőr megsebesült. Hillában rendőrségi közlés szerint Abbász al-Dzsuburi rendőrtábornok volt a célpont, de ő sértetlen maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik