Nagyvilág

Szoros lesz az eredmény a finn választásokon

A kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt csekély előnyre tett szert az utóbbi hetekben, ám mindenképp szoros választási eredmény várható a Finnországban vasárnap tartandó parlamenti választásokon a pénteken közzétett közvélemény-kutatás adatai szerint.

A Centrumpártra a kétezer megkérdezett választópolgárok 24,7 százaléka szavazna, ami 0,1 százalékpontos emelkedést jelent a párt februári népszerűségi adataihoz képest – vált ismertté az Yle finn köztelevízió megrendelésére készült felmérésből. Második helyen a koalíció másik pillérét alkotó Szociáldemokrata Párt (SDP) futna be 21,3 százalékos eredménnyel, a jelenleg ellenzéki konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt pedig 20,4 százalékot kapna.

Finnországban jelenleg a Centrumpárt, az SDP és a Svéd Néppárt alkotja a balközép kormánykoalíciót. Tekintettel a nagyobb pártok viszonylag kiegyenlített népszerűségére, várhatóan ismét két nagyobb és egy kisebb párt koalíciója fogja kormányozni az országot a következő négy évben.

Valamennyi párt a finn gazdaság és a jóléti rendszer jövőjét helyezte kampánya középpontjába. A felmérések szerint a választókat leginkább az elöregedő népesség problémája, illetve az egészségügyi és a nyugdíjrendszer jövője aggasztja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik