Nagyvilág

Reform nélkül veszélyben az ENSZ?

Vélhetően Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok volt iraki nagykövete lesz az új amerikai ENSZ-nagykövet; szenátusi meghallgatásán a pénteki The Washington Times ismertetése szerint úgy fogalmazott, hogy a reformok hiány végzetes lehet a világszervezetre.

George Bush elnök új ENSZ-nagyköveti jelöltjét a republikánus és demokrata párti politikusok is támogatják, szemben elődjével, John Boltonnal, akit csak a nyári törvényhozási szünetet kihasználva tudott annak idején kinevezni a posztra az elnök.

Khalilzad, aki 2005-től 2007-ig volt nagykövet Bagdadban, kijelentette: halálos fenyegetés az ENSZ-re, ha működését nem újítják meg alapjaiban. Ennek kikényszerítésére szerinte Washingtonnak azt sem szabad kizárnia, hogy visszatartja tagdíjának átutalását. Rámutatott: az ENSZ-nek megoldást kell találni arra, hogy többé ne fordulhasson elő olyan botrány, amilyenbe az iraki olajat-élelmiszerért program fulladt, és ne vádolhassák a kéksisakos békefenntartókat jogtalan magatartással.

Zalmay Khalilzadnak meggyőződése, hogy az ENSZ-nek ismét fontos szerepet kell játszania Irakban, az újjáépítésben. A világszervezet iraki szerepvállalása a 2003-as amerikai invázió után jelentéktelenre zsugorodott, Kofi Annan akkori főtitkár szinte megszüntette az ENSZ-jelenlétet azután, hogy 2003 augusztusában Sergio Vieira de Mello különleges ENSZ-követ és több vezető diplomata egy pokolgépes merénylet áldozata lett Bagdadban.

A leendő amerikai ENSZ-nagykövet szerint a világszervezet szakértelmet és legitimitást kölcsönözhetne sok iraki kérdés megoldásához; szerepet játszhatna az alkotmány módosításában, a helyi választások ellenőrzésében vagy a milíciák lefegyverzésében. Kifejtette, a feltételek megváltoztak, eljött az idő, hogy az ENSZ nagyobb szerepet kapjon Irak fejlődésében.

A The Washington Times szerint Khalilzad jelölése bizonyosan zöld fényt kap a kongresszusban, személyét mindkét párt vezető politikusai alkalmasnak találják az ENSZ-nagyköveti posztra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik