Nagyvilág

Június végén távozhat Blair

Június végétől új miniszterelnöke lehet Nagy-Britanniának, ha a pénteki értesüléseknek megfelelően május elején megkezdődik Tony Blair utódjának hivatalos kijelölési folyamata.

A BBC úgy értesült, hogy a kormányzó Munkáspárt legfelsőbb irányító testülete, az Országos Végrehajtó Bizottság a jövő héten határozza meg az utódválasztási kampány menetrendjét. Az még nem ismert, hogy Blair mikor jelenti be hivatalosan távozásának időpontját, de a BBC szerint az általános várakozás az, hogy a kormányfő május 4-én, a skóciai és walesi helyhatósági választások másnapján ismerteti szándékait. Ezután hét hetes kampány következik a jelentkező utódjelöltek megválasztására, és ennek alapján június 22-én új miniszterelnöke lehet Nagy-Britanniának.

Az már eddig is közismert volt, hogy a tavaly novemberben kezdődött új törvénykezési évad a tíz esztendeje hatalmon lévő Tony Blair utolsó parlamenti éve lesz kormányfői minőségében. Az iraki háborút kísérő és egyéb belpolitikai botrányoktól megtépázott Blair ugyanis – akire a kormányzó Munkáspárton belül is erős nyomás nehezedik mielőbbi távozása érdekében – a párt tavaly szeptemberi éves kongresszusa előtt közölte: az lesz az utolsó olyan Labour-kongresszus, amelyen miniszterelnökként és pártvezérként vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik