Nagyvilág

Biztonsági szerződést írt alá a NATO Boszniával

Biztonsági szerződést írt alá pénteken a bosznia-hercegovinai vezetéssel Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára.

A NATO decemberben rigai csúcsértekezletén a balkáni béke megerősítésének egyik részeként döntött arról, hogy befogadja a tagságot előkészítő partnerségi békeprogramjába Szerbiát, Montenegrót és Bosznia-Hercegovinát. A Szarajevóban Tarik Sadovic boszniai nemzetbiztonsági miniszterrel aláírt szerződés a NATO és a szervezetbe belépni kívánó országok közötti információcserét szabályozza. Jaap de Hoop Scheffer találkozott a volt jugoszláv tagköztársaság kollektív elnökégének a tagjaival és a balkáni ország miniszterelnökével is.

A NATO főtitkára kifejtette, a tartós biztonsághoz és stabilitáshoz egyetlen út vezet, az európai integráció. Hozzáfűzte: ez az út nem lesz könnyű, hanem hosszú és kanyargós, de a NATO segíteni fog Bosznia-Hercegovinának végigmenni rajta.

De Hoop Scheffer Montenegró fővárosában, Podgoricában is segítséget ígért annak elérése érdekében, hogy a balkáni ország a katonai-politikai szövetség teljes jogú tagja lehessen. A főtitkár, aki először tett látogatást a világ legifjabb államában, leszögezte: Montenegró valóban az euró-atlanti integrációhoz vezető ősvényt választotta. Montenegró tavaly lépett ki a Szerbiával alkotott államszövetségből.

De Hoop Scheffer Podgoricában bejelentette, hogy a NATO hamarosan Montenegróval is biztonsági szerződést köt. A főtitkár azonban kitért arra, hogy kívánatos lenne, ha a montenegrói vezetés megígérné: lépéseket tesz a XXI. század NATO-jának a minél jobb társadalmi megismertetésére, mivel a szövetség nem nagyon népszerű a montenegróiak körében. Ennek oka az, hogy 1999-ben, amikor a NATO légi háborút folytatott Szerbia ellen, Montenegró egyes területeit is érték légi csapások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik