Nagyvilág

Ciprus 2008-ban vezeti be az eurót

Indulatos vita után, de jelentős többséggel megszavazta az euró 2008. január 1-jei bevezetését a ciprusi parlament csütörtökön.

A kisebb kormánypártok a jobboldali ellenzékkel összefogva szavazták meg az Európai Unió közös valutájának jövő évi bevezetését, amelyet a vezető kormánypárt, a kommunista AKEL szeretett volna egy évvel későbbre halasztani, hogy több idő legyen a szkeptikus közvélemény megnyerésére. Kézfeltartással végül 36 honatya voksolt igennel, s az AKEL 15 képviselője szavazott nemmel.

Közvélemény-kutatások szerint a földközi-tengeri szigetország lakosságának 50 százaléka attól tart, hogy az euró bevezetése az árak emelkedését hozza magával. Ezt megakadályozandó, a csütörtökön elfogadott törvény 100 ezer ciprusi font (170 ezer euró) büntetéssel fenyegeti azokat, akik nyerészkedésre használják fel a valutacserét.

A ciprusi gazdasági mutatók mindenben megfelelnek az euróövezeti kritériumoknak: az infláció a 2 százalékot sem éri el, az államadósság csökkenőben van, s erre az évre mindössze 1,7 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik