Nagyvilág

Putyin nem beszél az egyházfők magyarországi találkozójáról

Az orosz elnök nem ejt szót a pápával a római katolikus és az orosz ortodox egyházfő esetleges magyarországi találkozójáról – közölte egy Kreml-tanácsadó.

Egy moszkvai tömeglap kedden arról cikkezett, hogy Vlagyimir Putyin és XVI. Benedek megvitathatja a pápa esetleges találkozóját II. Alekszij pátriárkával harmadik ország területén. A két keresztény egyházfő találkozójára alighanem Magyarországot vagy Ausztriát javasolják – feltételezte a Moszkovszkij Komszomolec.

Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó közölte, hogy e találkozó kérdését nem érintik Putyin és XVI. Benedek megbeszélésén. Mindamellett az orosz elnök támogatja az ortodox-katolikus kapcsolatok rendezését, és ezt a témát meg is tárgyalják Putyin rövid vatikáni látogatásán – jegyezte meg Prihogyko az Interfax szerint.

Magyar részről a vendégbarátság továbbra is fennáll – mondta múlt októberben Szentpéterváron Erdő Péter magyar bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, amikor az európai katolikus püspöki konferenciák elnökei megválasztották szervezetük (az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa – CCEE) elnökévé.

Mindenesetre a két egyházfő találkozóját eddig sem az gátolta, hogy nem volt hol találkozni – mondta Erdő Péter. A moszkvai patriarkátus szerint a katolikusok aktív térítő tevékenységet folytatnak Oroszországban és szomszédságában, s a görög katolikusok a pravoszlávok rovására terjeszkednek Ukrajnában. A pannonhalmi apátság alapításának 1996-os millenniuma idején már felmerült egy pannonhalmi találkozó gondolata a néhai II. János Pál pápa és II. Alekszij között – emlékeztettek moszkvai megfigyelők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik