Nagyvilág

Petőfi nyomában jár az államfő

Sólyom László kedden Petőfi-emlékhelyeket keres fel, Gyulafehérvárra, Nagyenyedre és Torockóra utazik. Hétfőn két erdélyi helyszínt - az elárasztott Bözödújfalu helyén és Szovátán – keresett fel az államfő nem hivatalos erdélyi magánlátogatásán.

A köztársasági elnök kedden koszorút helyez el a fehéregyházi Petőfi-emlékműnél, majd a Petőfi Múzeumba látogat. Gyulafehérváron találkozik a Római Katolikus Hittudományi Főiskola kispapjaival, megtekinti a Batthyaneumot és a székesegyház Márton Áron-emlékszobáját.


Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumban diákokkal találkozik, és megnézi a helyi könyvtár ritkaságait, akárcsak a nagyenyedi erődtemplomot. A keddi nap felkeresi Torockót is, megtekinti az Europa Nostra-díjas rehabilitált faluközpontot a falumúzeummal, majd találkozik Böjte Csaba ferences rendi atyával és a torockói árvaházi gyermekekkel.



Petőfi nyomában jár az államfő 1

Sólyom László és Bözödújfalu plébánosa (fotó: MTI)


Az államfő hétfő délután repülőgéppel érkezett Marosvásárhelyre, majd a Ceausescu-rendszer idején víztározó létesítése miatt elárasztott Bözödújfalu helyét tekintette meg. Meglátogatta a falu első világháborús emlékművét, amelyet 1996-ban emeltek ki a vízből, akárcsak a Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékművet, amely a tó fenekén „nyugvó” 180 házról, valamint az elárasztás miatt hátrányosan érintett helyi közösségekről emlékezik meg.

Még a délután folyamán Szovátára érkezett, itt megtekintette a híres Medve-tavat, majd meglátogatta a Teleki Oktatási Központot. Itt beszélgetést folytatott Lászlóffy Pállal, a Romániai Magyar Pedagógusok (RMPSZ) Szövetségének elnökével és Burus Botonddal, az RMPSZ főtitkárával. Sólyom László és felesége este közös vacsorán vett részt a megyei és városi vezetőkkel, helyi elöljárókkal a Danubius szálloda éttermében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik