Nagyvilág

Marad a papi cölibátus

A kötelező papi cölibátus fenntartását erősítette meg XVI. Benedek pápa kedden nyilvánosságra hozott első apostoli buzdításában.

A 131 oldalas, Sacramentum Caritatis címet viselő dokumentumban a katolikus egyházfő a 2005 októberi pöspöki szinódus ajánlása nyomán megállapította: „Az érettséggel, örömmel és odaadással megélt papi nőtlenség nagy áldás az egyház, és a társadalom számára egyaránt”.

Vatikáni alapelvek

XVI. Benedek ugyancsak megerősítette, hogy nem szolgáltatható ki az oltáriszentség az elvált és újraházasodott katolikusoknak, hacsak új választottjukkal nem úgy akarnak együtt élni, “mint barátok, mint testvérek”. Egyúttal felszólította a katolikus közéleti szereplőket: legyenek tudatában súlyos társadalmi felelősségüknek”, “tegyenek nyilvánosan tanúságot hitükről” és ne szavazzanak meg olyan törvényeket, amelyek “ellentétesek az emberi természettel”, de “támogassanak olyan alapvető értékeket, mint az emberi élet tiszteletben tartása és védelme, és a férfi és a nő házasságán alapuló család, a gyermekek szabad nevelése”.

Ezeket a pápa olyan kérdéseknek nevezte, amelyekről “tárgyalni sem lehet.” Ugyanakkor a püspökökre bízta annak eldöntését, hogy részesülhetnek-e az oltáriszentségben azok a katolikus politikusok, akik támogatják az abortusszal, az eutanáziával vagy a melegházassággal kapcsolatos törvényeket.


A latinról szólva

A pápa megkerülte a régi latin nyelvű misézés visszaállításának kényes kérdését, ellenben hangsúlyozta a második vatikáni zsinat (1962-65) liturgiareformjának áldásos hatását az egyház életére, “bizonyos túlkapások ellenére”. Mindazonáltal kívánatosnak nevezte a latinnak, mint a katolikus egyház egyetemes nyelvének használatát, különösen a nagy nemzetközi szertartásokon. Vatikáni források szerint továbbra is terveznek egy olyan pápai dokumentumot, amely engedélyezi a latin nyelv gyakoribb használatát.


Az apostoli exhortáció, amely az egyházi doktrína szempontjából egyenértékű az enciklikával, olyan időszakban született meg, amikor házasságon kívül együtt élő heteroszexuális és homoszexuális párok elismerésének kérdése mélységes megosztottságot okoz az olasz balközép kormánykoalícióban és több európai országban napirendre került az eutanázia kérdésének bizonyos fokú legalizálása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik