Nagyvilág

A NATO-főtitkár is aggódik a rakétapajzs miatt

A NATO-n belül is megosztottságot okozhat az amerikai terv, hogy kelet-európai országokba is rakétavédelmi rendszert telepítenek – derül ki abból az interjúból, amelyet a NATO főtitkára adott a Financial Times című brit napilapnak.

A kontinentális kiadásban hétfőn megjelent állásfoglalásban Jaap de Hoop Scheffer leszögezte, hogy a biztonság osztatlanságát tekinti első számú alapelvnek a tagországok között. Ugyan Irán közelsége miatt indokolt lenne a fokozott védettség, bár azt rövidebb hatótávolságú rendszerekkel, például Patriot rakétákkal és Aegis radarokkal célszerűbb lenne elérni – tette hozzá a lap.

Az Egyesült Államok Csehországgal és Lengyelországgal egyeztet a rakétarendszer telepítéséről, de már több magas rangú politikus intett arra, hogy ez újabb megosztottságot okozhat a kontinensen belül, már csak azért is, mert Oroszország ellenzi.

De Hoop Scheffer az interjúban emlékeztetett arra, hogy a NATO maga is dolgozik egy olyan rakétarendszeren, amely a műveletekhez telepített csapatok védelmére szolgál. A szövetség tervei szerint ez a rendszer 2010-re készülne el. A főtitkár azt is elismerte, hogy a két terv kiegészíthetné egymást, hiszen az amerikai rendszer elsősorban a tagországok területét védené.

A NATO-n belüli rendszerről júniusi találkozójukon tárgyalnak részletesen a tagállamok védelmi miniszterei. A jövőre tervezett állam- és kormányfői találkozón pedig akár döntés is születhet az ügyben.

A brit lap emlékeztetett arra is, hogy európai politikusoknak azért is vannak kételyeik az évi 10 milliárd dollárosra tervezett rendszerrel szemben, mert kérdéses annak hatékonysága: egy széles skálájú rakétatámadásnak ugyanis nem biztos, hogy ellen tud állni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik