Nagyvilág

Terrorfenyegetést kapott Bécs és Berlin

Ausztriában és Németországban is szakértők tanulmányozzák azt az internetes videoüzenetet, amelyben egy arabul beszélő férfi arra figyelmeztette a két országot: vonják ki katonáikat Afganisztánból, hogy így támadásokat kerülhessenek el. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter vezetésével egész vasárnap egy válságstáb ülésezett Berlinben.

Az osztrák tömegtájékoztatás vasárnap arról számolt be, hogy az üzenetet a Kalifátus Hangja iszlamista csoport nevében tették fel a világhálóra. Ebben egyebek között úgy fogalmaztak, hogy “az amerikai csapatokkal folytatott együttműködés támadásokat provokálhat ki”.


Az üzenetben feltették a szónoki kérdést: ugyan miért veszélyeztetné Németország a gazdasági érdeket “Bush és bandája” érdekeiért? Ausztriával kapcsolatban az üzenetben arra hívták fel a figyelmet, hogy az idegenforgalom fontos gazdasági ágazat ebben az államban, azonban ez megváltozhat, ha az ország iszlamista támadás célpontjává válik.


A Der Spiegel internetes kiadása szerint a Németországot és Ausztriát megfenyegető, Kalifátus Hangja nevű csoport nem először jelentkezett már. Egyes információk szerint egy olyan csoportról van szó, amely ezen a néven rendszeresen megjelenik az interneten azzal a céllal, hogy a terrorizmussal szimpatizálókat állandó információkkal lássa el a Nyugat elleni “szent háborúval” kapcsolatban, továbbá, hogy nyilatkozataival és fenyegetéseivel általános félelmet keltsen.


Osztrák szakértők szerint nem jelent akut veszélyt az a videoüzenet, amelyben a Kalifátus Hangja nevezetű iszlamista szervezet arra figyelmeztette Ausztriát és Németországot: vonják ki katonáikat Afganisztánból, hogy így támadásokat kerülhessenek el.


Rudolf Gollia, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint az ehhez hasonló “absztrakt fenyegetések” több országgal szemben is sajnos egyre gyakrabban jelennek meg az interneten. Hozzáfűzte, hogy vasárnap a bécsi külügy-, a belügy- és a védelmi minisztérium magas rangú illetékesei tanácskozást tartanak a helyzet elemzése céljából.


A bécsi védelmi minisztérium szóvivője szerint fokozták az Afganisztánban szolgáló osztrák tisztek mozgásának biztonsági előírásait: nem hagyhatják el ottani illetékességi körzetüket. Stefan Hirsch védelmi minisztériumi szóvivő hangsúlyozta: nincs napirenden az a kérdés, hogy Ausztria nagyobb létszámú katonai egységet küldjön Afganisztánba.


Biztonsági szakértők ugyanakkor már korábban figyelmeztettek arra, hogy afganisztáni szerepvállalása miatt megnövekedhet Németország terrorfenyegetettsége. Mindezt tovább erősítheti az a tény, hogy a német parlament pénteken jóváhagyta azt a korábbi kormánydöntést, amelynek alapján Németország Tornado típusú felderítő repülőgépekkel is segíti a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők munkáját. A német hadsereg, a Bundeswehr egyébként évek óta mintegy 3000 fővel vesz az afganisztáni békefenntartásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik