Nagyvilág

Olasz újságíró kivégzésével fenyegetőznek a tálibok

Egy magas rangú tálib vezető azzal fenyegetőzött vasárnap, hogy kivégzik az elrabolt olasz újságírót, amennyiben péntekig nem teljesítik követeléseiket.

Romano Prodi olasz kormányfő vasárnap, egy héttel az olasz újságíró afganisztáni elrablása után közölte, nincsenek olyan új tények, amelyek hatására Olaszországnak meg kellene változatnia katonai kötelezettségvállalását a közép-ázsiai országban.


Dadulla molla parancsnok a pakisztáni központú Afghan Islam Pressnek nyilatkozva leszögezte: a tálibok az Afganisztánban állomásozó olasz katonák kivonását, valamint három elfogott tálib szóvivő szabadon bocsátását követelik, és ha ez péntekig nem teljesül, megölik Daniele Mastrogiacomót, a La Repubblica című római napilap tudósítóját.

A tálibok korábban azt mondták, hogy az újságírót szabadon engedik, amennyiben bebizonyítja: nem a brit haderők kémje. Az iszlám szélsőségesek azonban megváltoztatták eredeti elképzelésüket azután, hogy csütörtökön az olasz képviselőház a 1900 fős kontingens afganisztáni missziójának fenntartása mellett szavazott.

Massimo d’Alema olasz külügyminiszter szombat esti közleményében megerősítette: Mastrogiacomo él, és Róma keresi a kapcsolatfelvételt elrablóival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik