Nagyvilág

Kém volt az egykori iráni védelmi miniszterhelyettes

2003 óta kémkedett a nyugatnak az a volt iráni védelmi miniszterhelyettes, aki a múlt hónapban rejtélyes módon eltűnt Törökországban - írta vasárnap iráni forrásokra hivatkozva a The Sunday Times.

A tekintélyes brit vasárnapi lap értesülései szerint a 63 éves Ali Reza Aszgari dandártábornokot egy külföldi üzleti útja során szervezték be. A volt védelmi miniszterhelyettest jelenleg egy németországi NATO-támaszponton hallgatják ki, miután a családjával együtt megszökött Iránból. Nyugati titkosszolgálatok szervezték meg a szökését Damaszkuszon keresztül, miután a Vavak, az iráni titkosszolgálat feltehetően már a nyomában volt.

Iráni források szerint a tábornok szökésének előkészítése több hónapot vett igénybe. Legkevesebb tíz közeli családtagjának kellett elhagynia az országot. Aszgarinak két fia, egy lánya és számos unokája van, és feltehetően valamennyien – menyeivel együtt – elhagyták Iránt, tartózkodási helyük ismeretlen.

Aszgari közlése szerint állítólag magával vitt olyan dokumentumokat is, amelyek azt bizonyítják, hogy hazája kapcsolatban áll közel-keleti terroristákkal. Azt nem feltételezik, hogy részleteket tudna az iráni atomprogramról.


A Jediót Ahronót izraeli napilap a héten azt írta, hogy a Moszad izraeli titkosszolgálat szervezte meg a tábornok szökését. Bizonyítottnak látszik, hogy a Moszad isztambuli rezidensei részt vettek Aszgari nyomainak eltüntetésében, miután a múlt hónapban Damaszkuszból a törökországi városba érkezett.


Egyelőre nem tudni, melyik titkosszolgálatnak kémkedett az iráni tábornok. Feltehetően a Moszadnak, de úgy hiszik, hogy egy európai titkosszolgálatnak – közölte egy izraeli védelmi illetékes.
Február 7-én, négy nappal azután, hogy Damaszkuszba érkezett, és biztosították róla, hogy a családja biztonságban van, Aszgari felszállt egy isztambuli járatra. Új útlevelet kapott, gépkocsival hagyta el Törökországot, és innentől nyoma veszett – írja a The Sunday Times.


Aszgari az 1980-as és a korai 1990-es években az iráni Forradalmi Gárda libanoni képviselője volt, Izraelben a libanoni Hezbollah egyik alapítójaként tartják számon. 2006-ban, Mahmúd Ahmadinezsád államfővé választása után menesztették tisztségéből. Teherán szerint nyugati hírszerzők rabolták el Törökországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik