Nagyvilág

Felavatták a madridi merényletek áldozatainak emlékművét

I. János Károly spanyol király avatta fel vasárnap az Atocha madridi pályaudvar mellett azt az emlékművet, amelyet a 2004. március 11-i merényletek áldozatainak tiszteletére emeltek.

A 11 méter magas, hengeres kupola formájú, üveglapokból álló áttetsző emlékmű felavatásán jelen volt José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő, a kabinet és a madridi városi tanács több tagja, valamint az áldozatok hozzátartozói.

Az emlékmű megkoszorúzását három perces csend követte, majd Pablo Casals Madárdal című csellóra írt műve hangzott fel. Senki nem mondott beszédet.

Az emlékmű belsejébe a fiatal építészekből álló FAM alkotóműhely belevéste azoknak az üzeneteknek egy részét, amelyeket a madridiak helyeztek el a pályaudvaron a tragédiát követő napokban.



Felavatták a madridi merényletek áldozatainak emlékművét 1

Az üveghenger belsejébe az áldozatoknak szóló üzeneteket vésték bele (fotó: MTI/EPA)


2005 márciusában, egy évvel a 191 halálos áldozattal és 1824 sebesülttel járó merényletsorozat után egy emlékparkot avattak fel a pályaudvar közelében “Eltávozottak erdeje” néven, amelyben fák jelképezik az áldozatokat.

A madridi merényletek 29 feltételezett tettesének és cinkosának pere egy hónappal ezelőtt kezdődött el Madridban. A per hét fővádlottjára összesen 270 600 évi börtönt kértek az ügyészek, a spanyolországi büntetés-végrehajtási gyakorlatban ez fejenként 40 évi elzárást jelenthet. Ítélethirdetés júniusban vagy júliusban várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik