Nagyvilág

Erdélybe utazik hétfőn Sólyom

A köztársasági elnök a következő négy napon ismét Erdély vendége lesz. A nem hivatalos magánlátogatásán főleg kulturális emlékeket tekint meg, közéleti és egyházi vezetőkkel találkozik és kitüntetéseket ad át.

Egy hónappal a bukaresti, marosvásárhelyi és kolozsvári állami látogatása után az államfőt ismét sűrű program várja. Hétfőn repülővel Marosvásárhelyre érkezik, megnézi az egykori Bözödújfalu elárasztott területét, majd Szovátán felkeresi a Teleki Oktatási Központot.

Kedden koszorút helyez el a fehéregyházi Petőfi-emlékműnél, majd a Petőfi Múzeumba látogat. Gyulafehérváron találkozik a Római Katolikus Hittudományi Főiskola kispapjaival, megtekinti a Batthyaneumot és a székesegyház Márton Áron-emlékszobáját. A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban diákokkal találkozik, és megnézi a helyi könyvtár ritkaságait, akárcsak a nagyenyedi erődtemplomot.

Még aznap Torockóra utazik, ahol az Europa Nostra-díjas rehabilitált faluközponttal és a falumúzeummal ismerkedik meg, ezt követően találkozik Böjte Csaba ferences rendi atyával és a torockói árvaházi gyermekekkel.

Szerdán a bonchidai Bánffy-kastély felújítási munkálatait nézi meg, majd ellátogat a Kallós Zoltán által létrehozott válaszúti szórványkollégiumba és a zsoboki szórványközpontba. Este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) felkérésére részt vesz a kolozsvári Állami Magyar Operában a nemzeti ünnep alkalmából rendezett díszelőadáson (az RMDSZ központi ünnepsége egyébként másnap lesz Zilahon). Az Operában Markó Bélával, az RMDSZ elnökével együtt ünnepi beszédet mond, majd kitüntetéseket ad át.

Március 15-én délelőtt a nagyváradi Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál tesz látogatást, ahol átadja a gyermekek környezetvédelmi rajzpályázatának díjait. Ezt követően a Partiumi Keresztény Egyetemre látogat majd részt vesz az egyetem által szervezett március 15-i ünnepségen. Itt Tőkés László püspökkel, az egyetem tanácselnökével együtt mond köszöntőt. Ezt követően találkozik Tempfli József megyéspüspökkel, és megtekinti a Szent László-székesegyházat valamint a püspöki palotát. Sólyom László aznap délután már Budapesten lesz, a Parlamentben kitüntetéseket ad át.

A román sajtó a hétvégén csak “gyéren” harangozta be a magyar államelnök látogatását. A Jurnalul National című politikai napilap egy rövid előzetes anyagot közölt a látogatásról. A lap úgy fogalmaz: Sólyom László az első olyan magyar elnök, akit nem politikai szempontok, hanem a civil társadalom javaslata alapján választottak tisztségébe.


“Bízom abban, hogy az egység és nem a megosztás üzenetével érkezik Sólyom László magyar köztársasági elnök Erdélybe, négynapos nem hivatalos magánlátogatásra” – mondta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap Budapesten az MTI-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik