Nagyvilág

Oszama bin Laden ötven éves

Ha életben van, ma ötven éves Oszama bin Laden, a világ legkeresettebb terroristája, az al-Kaida iszlámista terrorszervezet alapítója, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelője.

1957. március 10-én született a szaúd-arábiai Rijádban. Jemeni származású apja a királyi családhoz közelálló, dúsgazdag szaúdi építési nagyvállalkozó volt, Oszama (a 12. gyermek az 58 közül) apja halála után mintegy 300 millió dollárt örökölt. Gyerekkorában nem kapott formális vallásos nevelést, ám a dzsiddai egyetemen, ahol mérnöki diplomát szerzett, már megmutatkozott vallási fanatizmusa, s 1973-ban tagja lett iszlám csoportoknak.

Amikor 1979-ben Ronald Reagan amerikai elnök az Egyesült Államok teljes anyagi támogatását felajánlotta a “gonosz birodalma”, vagyis a Szovjetunió ellen harcoló Afganisztánnak, bin Laden az elsők között indult útnak. Hősiesen harcolt, afganisztáni tartózkodása alatt alapította meg a Maktab al-Kidimat (MAK) nevű csoportot, amely harcosokat toborzott és fegyverekkel látta el a szovjetek ellen küzdőket.

Új korszak

A Vörös Hadsereg kivonulása után bin Laden ellenséget váltott, s korábbi szövetségese, Amerika ellen fordult, amelyet Izrael támogatásáért és a közel-keleti olajvagyon kirablásáért kárhoztatott. Ekkorra tehető az al-Kaida (al-Qaeda – jelentése: alap, bázis, szabály, modell, minta) megalakítása is, amely amerikai célpontok ellen szervezett már a 90-es évek elején terrorakciókat.

Oszama közben hazatért Szaúd-Arábiába, ahol hősként köszöntötték, de 1991-ben – miután nyilvánosan fellépett a kormány ellen, amely az öbölháború idején amerikai csapatokat engedett a “szent földre” – száműzték, és 1994-ben állampolgárságától is megfosztották. Először Szudánba menekült, ahol Haszan at-Turabi iszlámista vezető, egy puccs után parlamenti elnök segítségével hamis diplomata-útlevelet kapott, majd gyors ütemben 23 kiképzőtábort állított fel; állítólag 200 millió dollárral segítette a szudáni költségvetést is.

Amerikai nyomásra 1996-ban Szudán is kénytelen volt bin Ladent kiutasítani, ekkor visszatért a szélsőséges tálibok uralta Afganisztánba. 1998 nyarán Pakisztánba hívta össze mintegy 150 iszlám fegyveres szervezet vezetőit, a találkozón hét szervezet szövetséget alapított “A zsidók és keresztesek elleni szent háború iszlám nemzetközi frontja” néven. Ez jelentett fordulópontot az al-Kaida történetében: a feltételezések szerint a szervezet azóta is szervezi és finanszírozza a különböző külföldi – csecsen, bosnyák, Fülöp-szigeteki, kínai, kasmíri – iszlám militánsok kiképzését és felfegyverzését, valamint a merényleteket.

Több mint egy tucat gyerek

Bin Laden környezetében a legjobb amerikai és brit egyetemeken végzett diplomások, mérnökök, orvosok, sőt pilóták is megfordulnak. Vagyonának mértékéről sincsenek pontos és megbízható értesülések, ám annyit lehet tudni, hogy Szaúd-Arábiában nagy építési vállalkozások tulajdonosa, vannak érdekeltségei a bankvilágban és az élelmiszer-kereskedelemben is. Családja meglehetősen népes, négy feleségétől 16 vagy 18 gyermeke született.

Bin Ladent több súlyos terrorcselekménnyel vádolták már 2001 előtt is: így az 1993. február 26-i, a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) egyik felhőkarcolója ellen elkövetett robbantással, amelynek hat halálos és több mint ezer sebesült áldozata volt. Őt tartják felelősnek az 1996. június 25-i, Dahran melletti amerikai támaszpontnál 19 életet kioltó robbantásért, az 1998. augusztus 7-én a kenyai és a tanzániai főváros, Nairobi és Dar es Salaam központjában az amerikai nagykövetségnél elkövetett, 248 ember (köztük 12 amerikai) halálát okozó merényletért, s a 2000. október 12-én a jemeni Aden kikötőjében az amerikai Cole rombolóhajó ellen elkövetett, 17 tengerész halálát okozó robbantásért.

A csapat tagjai

Az Oszama bin Laden és az al-Kaidához kötődő merényletek száma a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek óta újabbakkal gyarapodott. A 191 ember halálát okozó 2004. március 11-i madridi merényletsorozat értelmi szerzője is “lánglelkű” híve volt Oszama bin Ladennek, miként a végletekig fanatikus, “lefejező” Abu Muszab az-Zarkavi, az al-Kaida iraki vezetője is.


Oszama bin Laden tartózkodási helye nem ismeretes, vélhetőleg az afgán határ közelében, Pakisztán északnyugati térségében bujkál. Többször keltették halálhírét, főként hogy hiteles videófelvétel 2004 óta nem jelent meg róla, hangüzenetét is utoljára tavaly év közepén sugározták. Élve vagy halva sokak számára így is az Egyesült Államok ellen indított globális dzsihád, szent háború jelképes alakja, s “műve”, az al-Kaida további fenyegetést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik