Nagyvilág

Menedékjogot kért Nagy-Britanniában Szaddám bírája

Üldöztetéstől tartva elmenekült Irakból és Nagy-Britanniában kért menedékjogot az az iraki bíró, aki meghozta a Szaddám Huszein exdiktátorra kiszabott halálos ítéletet - jelentette pénteken az al-Dzsazíra.

Az arab hírtelevízió hivatalos brit forrásokra hivatkozva számolt be Rauf Abdel-Rahmán bíró brit földre meneküléséről. A bíró néhány hónapig vezette azt a büntetőpert, amely csaknem egy éven át tartott a hatalmától 2003 áprilisában megfosztott iraki diktátor és vádlott-társai ellen emberiesség elleni bűnök miatt.

Az ország korábbi teljhatalmú vezetőjét tavaly november 5-én ítélte halálra az iraki különleges törvényszék, az ítéletet később megerősítette a fellebbviteli bíróság. Szaddám Huszeint és hét vádlott-társát azért a mészárlásért vonták felelősségre, amelyet az iraki hatóságok Dudzsail síita helységben követtek el 1982-ben.

Szaddám Huszeint tavaly december 30-án felakasztották, két vádlott-társát – féltestvérét, Barzán at-Tikríti volt titkosszolgálati vezetőt és a volt forradalmi bíróság vezetőjét, Avad al-Bandart – pedig január 15-én végezték ki.

Irak lakosságát megosztotta az egykori diktátor kivégzése. A többségi síiták és a kurdok – akik sokat szenvedtek Szaddán Huszein országlása alatt – örültek halálának, a diktátor bukásáig az Irakot kormányzó szunnita kisebbség – amelynek soraiból Szaddám Huszein is származott – viszont őszintén gyászolta az ország egykori vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik