Nagyvilág

Rendőrök és tüntetők csaptak össze Athénban

Évek óta nem történtek olyan súlyos zavargások Athén belvárosában, mint amilyenek csütörtökön zajlottak le az egyetemi reformok ellen tiltakozó fiatalok és a rendőrök között.

A helyszíni jelentések szerint sisakos, álarcos tüntetők kezdték az utcai ütközetet: kövekkel és botokkal megtámadták a parlament épületét őrző rendőröket, miközben a honatyák a parlamenti épület falai mögött éppen szavaztak a konzervatív kormány új felsőoktatási törvénytervezetéről. Legalább húsz ember megsérült az órákig tartó utcai csatározásokban, mintegy negyvenet pedig őrizetbe vettek.

A később szétterjedő csatározásokban a fiatalok benzines palackokat, köveket, kávéházi teraszokról elvett székeket hajigáltak a rendőrökre, a karhatalom pedig könnyfakasztó gáz bevetésével válaszolt. Rendőri közlés szerint mintegy nyolcezer egyetemi hallgató és oktató vett részt a tiltakozó megmozdulásban; a szervezők húszezerre tették a részvevők számát. Mintegy ezer rohamrendőr próbálta feloszlatni a zavargássá fajuló tüntetést.

A tüntető fiatalok betörték több tucat üzlethelyiség ablakait, bankautomatákat tettek tönkre, és megrongálták a fényűző Grand Bretagne hotel portálját. Felgyújtották az elnöki díszőrség egy őrbódéját az ismeretlen katona sírjánál, a központi Szintagma téren. A parlamenti épület néhány ablakát is betörték. A zavargásba torkolló tüntetés jó időre megbénította a városközpont forgalmát. A tüntetés szervezői is elítélték a rombolást.

A szenvedélyeket kiváltó új törvény a diákok és az oktatók szerint nem kínál megoldást az egyetemek súlyos finanszírozási gondjaira. Azt is súlyosan nehezményezik benne, hogy lehetővé teszi a rendőrség számára a bejutást az egyetemek területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik