Nagyvilág

Gerillatámadásokra számíthat Bush Latin-Amerikában

Kolumbiai szélsőbaloldali gerillák támadásokat és szabotázst terveznek George Bush amerikai elnök közelgő látogatása idejére. Latin-amerikai körútjának első állomásán, Brazíliában súlyos összecsapások és ellenséges közhangulat fogadta az elnököt.

Az amerikai elnök csütörtök este Brazíliában kezdte meg öt országot érintő körútját, amellyel az Egyesült Államokkal baráti viszonyt ápoló országok támogatását szeretné visszaszerezni egy olyan térségben, ahol kormányának politikája az elmúlt időben meglehetősen népszerűtlen.


Sao Paulóba érkezve Bush elnököt tízezres tüntető tömeg fogadta, akik a város üzleti negyedében dobokkal, piros zászlókkal és “Menj haza Bush” feliratú transzparensekkel vonultak fel – írja a BBC. A tiltakozó tömeg a rendőrökkel is összecsapott, húsz ember megsebesült. A demonstrálók többsége az iraki háború és a tervezett etanol-megállapodás ellen tiltakozik, mely szerintük az ország bio-üzemanyag termelése feletti ellenőrzést az amerikaiak kezébe adja. Brazíliai útja során Bush találkozik majd Luis Inacio Lula da Silva elnökkel, majd Uruguay, Colombia, Guatemala és Mexico felé veszi útját.


Az amerikai elnököt körútja más állmásain is dühüsen fogadhatják. Jorge Daniel Castro kolumbiai rendőrfőkapitány arra figyelmeztetett: a latin-amerikai ország szélsőbaloldali gerillái támadásokat és szabotázst terveznek Bush vasárnap Bogotában kezdődő kolumbiai látogatása idejére. A gerillák – elfogott üzenetváltásaik tanúsága szerint – a közrend megzavarására adtak parancsot sejtjeiknek és terrorcselekményeket is elkövethetnek – tette hozzá, részleteket azonban nem közölt. Bogotában hétezer rendőr vigyázza majd Bush testi épségét, a főváros biztonságára pedig 14 ezer katona fog ügyelni.



Gerillatámadásokra számíthat Bush Latin-Amerikában 1

Tüntetõk plakátokkal vonulnak Sao Paulo utcáin Bush látogatása ellen tiltakozva (fotó: MTI/EPA)



Bush Bogotában legszorosabb latin-amerikai szövetségesével, Álvaro Uribe Vélez kolumbiai elnökkel tárgyal, akinek kormánya az elmúlt években dollármilliárdokat kapott Washingtontól Latin-Amerika legrégebbi gerillamozgalmának és az erőszakot is tápláló kokainkereskedelemnek a felszámolására.

Az amerikai elnök szeretné helyreállítani az Egyesült Államok tekintélyét a térségben, amiben kulcsszerepet szán körútja első állomásának, Brazíliának. A mérsékelt baloldalinak tartott Luiz Inácio Lula da Silva elnök vezette dél-amerikai országot Washington lehetséges ellensúlynak tekinti Hugo Chávez venezuelai elnökkel és annak a latin-amerikai szocialista forradalomra vonatkozó terveivel szemben.


Elemzők szerint Bush a több országot érintő körúttal azt a benyomást akarja kelteni, hogy Washington nem feledkezett meg Latin-Amerikáról, és ellensúlyozni kívánja a baloldali érvekkel, és olajdollárokkal kampányoló Hugo Chávez befolyását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik