Nagyvilág

Vérrög miatt lemondhat Cheney

Korábban már több szívműtéten átesett 66 éves amerikai alelnök bal lábában vérrögöt találtak, s emiatt akár lemondásra is kényszerülhet.

Az iraki háborús politika és a terrorizmusellenes stratégia egyik atyjának számító Dick Cheneynek már négy infarktusa volt, és ugyanennyi bypass szívműtet hajtottak végre rajta. Elemzők szerint az alelnök lemondása érzékeny veszteség volna George Bush elnök számára, hiszen Cheney a washingtoni neokonzervatívok vezére, és bizonyosan döntő befolyással van az elnök által kijelölt katonai és külpolitikára.

Feltételezések szerint ha Cheney egészségügyi gondok miatt nem tudja kitölteni alelnöki periódusát, akkor Bush másik közeli barátja és tanácsadója, Condoleezza Rice jelenlegi külügyminiszter válthatja fel posztján.



Vérrög miatt lemondhat Cheney 1

Hamid Karzai afgán elnökkel is találkozott az ázsiai körútja során (fotó: MTI)


Cheney “kellemetlen érzésre” panaszkodott a lábában kedden, az orvosok ultrahangos vizsgálattal mélyvénás trombózist, vérrögöt diagnosztizáltak alsó lábszárában. Az alelnöknek egyelőre véralvadás-gátló gyógyszereket írtak fel. Cheney súlyos egészségügyi problémája ellenére a Fehér Ház egyelőre nem kommentálja az ügyet, megfigyelők azonban ismét azt emlegetik, hogy lemondásra kényszerülhet. Az alelnök esetében megállapított trombózis halálos tüdőembóliát okozhat.

Megfigyelők emlékeztetnek, hogy Cheney hatalmas stressznek van kitéve: iraki háborús politikája kudarcot vallani látszik, az amerikai áldozatok száma egyre növekszik, a demokrata párti ellenzék folyamatos támadásainak célpontja. Feltételezhető, hogy Cheney trombózisához hozzájárult, hogy 9 napos ázsiai körútja során 65 órát töltött levegőben az Air Force Two fedélzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik