Nagyvilág

Nem nézhetnek az alkalmazottak e-mailjeibe az olasz cégvezetők

Ha erről nincs külön meagállapodás, akkor arról sem informálódhatnak az olasz munnkaadók, hogy dolgozóik milyen internetes oldalakat néznek meg – állítja a római ombudsman.

Nincs joguk az olaszországi munkaadóknak alkalmazottaik magáncélú elektronikus leveleinek ellenőrzéséhez, miként ahhoz sem, hogy a dolgozók által látogatott honlapok után „kémkedjenek” – jelentette ki Francesco Pizzetti olasz adatvédelmi biztos.

„Az ügy különösen kényes, mert az alkalmazottak által felkeresett honlapok alapján a munkaadók a magánszférába tartozó információkat gyűjthetnek a dolgozókról” – mondta Pizzetti.

A cégek ugyanakkor rögzíthetnek olyan belső szabályokat, amelyeket a munkatársaknak be kell tartaniuk. Például meg lehet tiltani, hogy munkaidőben pornográf tartalmú honlapokat böngésszenek – tette hozzá a biztos. Annak elhárítására, hogy a dolgozók magánlevelei túlságosan megterheljék a céges elektronikus postát, Pizzetti azt tanácsolja a vállalatvezetőknek: vezessenek be gyűjtő e-mail címeket, amelyek alatt több felhasználó érhető el egyszerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik