Nagyvilág

Közel 700 ezer lengyelt világítanak át

Legalább 700 ezer lengyel állampolgárnak kell alávetnie magát a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ellenőrzéseinek, amelyek kimutatni hivatottak, hogy szerepel-e az átvilágítandók neve a lengyel kommunista titkosszolgálatok információs forrásainak vagy más együttműködőinek listáin.

Janusz Kurtyka, a kommunista titkosszolgálatok archívumainak aktáit őrző IPN igazgatója jelentette be ezt, emlékeztetve, hogy március 15-én érvénybe lép Lengyelországban a két új átvilágítási törvény, amelyek hatálya a lengyel társadalom sokkal szélesebb körére terjed ki, mint az előzőé.

Mostanáig csak a politikai választásokon induló jelöltekre, a magas tisztségeket betöltő állami tisztségviselőkre, a bírákra, az ügyészekre és az ügyvédekre terjedt ki az átvilágítási törvény hatálya.

Az új törvények számos más foglalkozás művelőit is bevonják az átvilágítandók körébe, amennyiben az illetők 1972 előtt születtek. Köztük vannak a helyi önkormányzatok tisztségviselői, az állami részvétellel működő vállalatok igazgatótanácsainak tagjai, a felsőoktatási intézmények oktatói, az iskolaigazgatók, a jogtanácsosok és az újságírók. Az ilyen széles körre kiterjedő ellenőrzések elhúzódhatnak akár 2023-ig is.

Több újságíró jelezte, hogy a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányának politikája ellen kíván tiltakozni az engedelmesség megtagadásával.


A Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) megtámadta a PiS által kezdeményezett új átvilágítási törvényeket az alkotmánybíróságon, de az alaptörvény őrei még nem foglaltak állást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik