Nagyvilág

Bűnösnek találták a fehér házi kiszivárogtatót

Bűnösnek mondta ki az esküdtszék kedden Lewis "Scooter" Libby volt fehér házi tanácsadót hamis tanúzásban és az igazságszolgáltatás működésének akadályozásában és abban, hogy hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). Akár 25 évet is kaphat.

Libby ellen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy fedett ügynöke kilétének nyilvánosságra hozásával összefüggésben folyik per. A vádiratban öt vádpont szerepelt, ebből négyben találták bűnösnek Libbyt, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökét. A bizonyítottnak talált négy vádpont alapján akár 25 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az ügyben eljáró bíró a büntetés kiszabásáról szóló döntése megalapozásához részletes indoklást kért az esküdtszéktől május 15-ig, az ítélethozatalt pedig június 5-re tűzte ki. A vádlott védőügyvédje – büntetőügyekben megszokott módon – bejelentette, hogy új per lefolytatását kéri.

A háború ellenzőjét akarták lejáratni

A vádirat szerint Libby hazudott abban a vizsgálatban, amely azt hivatott feltárni, ki szivárogtatta ki Valerie Plame CIA-ügynök személyazonosságát egy újságírónak. A nő egy volt diplomata, Joseph Wilson felesége. Wilson 2003 nyarán egy újságcikkben azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy az iraki háború igazolása érdekében hírszerzési értesüléseket manipulált. Feltevések szerint a Fehér Házból valaki e cikk miatt bosszúból leplezte le Wilson feleségét.

Libby védője azzal érvelt, hogy a 2003-as év minden napja az Irak elleni háború miatt olyan lármás volt, hogy a politikus nem emlékezhetett egy újságíróval folytatott, tartalmát tekintve mellékes beszélgetésre.

A nyomozás fényt derített arra, hogy nem Libby fedte fel Plame kilétét a The Washington Post újságírójának, de – a vád szerint hamis – tanúvallomása megtételekor tudta, ki volt a kiszivárogtató.

A Fehér Ház szóvivője a döntésre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az amerikai elnök az üggyel kapcsolatban tájékozódott. George Bush a határozat felolvasását a televízióban követte figyelemmel, és tiszteletben tartja azt.

A demokraták elégedettek

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője üdvözölte az esküdtszék döntését, s kijelentette: “eljött az idő arra, hogy a Bush-kormányból felelősségre vonjanak valakit a hírszerzési értesülések manipulálásáért és a háború ellenzőinek lejáratásáért folytatott kampányért.”

Nancy Pelosi, a demokrata többségű képviselőház elnöke szerint “a tárgyalás aggasztó képet festett a Bush-kormány belső működéséről. Félre nem érthető módon kiderült – a Bush-kormányzat legfelsőbb köreiben – az az érzéketlen nemtörődömség, amellyel a bizalmas nemzeti információkat kezelik és az, ahogyan az iraki háború bírálóit próbálják ezekkel bemocskolni”.

Valerie Plame ügyvédjeia keddi ítélettel teljes mértékben elégedettek, és úgy érzik, győzött az igazság. Joseph Wilson és felesége polgári peres eljárást kezdeményeznek többek között Dick Cheney amerikai alelnökkel szemben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik