Nagyvilág

Véres merénylet az iraki Hillában

Kilencvenhárom iraki síita zarándok vesztette életét kettős öngyilkos merényletben kedden az iraki Hillában. További 164 személy pedig megsebesült rendőrségi és kórházi források közlése szerint.

Biztonsági források közölték, síita zarándok soraiba két öngyilkos merénylő szivárgott be, akik egy időben hozták működésbe a testükre erősített pokolgépet. Egyes források szerint a merényletek a Bagdadtól 95 kilométerre délre fekvő Hilla egyik főutcáján, más jelentések szerint a Hillától két kilométerre található Nadír településen történt.


Síita zarándokok tömegei igyekeznek a napokban a közeli Kerbelába, a síiták egyik szent városába egy vallási ünnepre. Szombaton ér véget ugyanis az a 40 napos gyász, amellyel Huszein imámra, az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő vallási vezetőjükre emlékeznek a síiták. Huszeint 680-ban ölték meg a szunnita Omajjád dinasztia tagjai.


Síita zarándokok ellen – akiknek egy része kénytelen szunniták lakta területeken áthaladni – Irakban másutt is elkövettek halálos kimenetelű robbantásos és egyéb támadásokat. A halálos áldozatok száma összesen 35, közülük 20 síita zarándok volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik