Nagyvilág

Leváltották Varsó főpolgármesterét

A területileg illetékes vajdaság vezetője leváltotta Varsó ellenzéki főpolgármesterét kedden, mert Hanna Gronkiewicz-Waltz nem nyújtotta be időben férje vagyonnyilatkozatát.

Formai szempontból Hanna Gronkiewicz-Waltz már nem Varsó főpolgármestere – jelentette be döntését kedden Jacek Sasin mazóviai vajda, aki az illetékes közvetlen felettese. A bejelentés előtt a városvezető, aki a bevallás benyújtásával két napot késett, már jelezte, hogy fellebbezéssel fog élni.

A vajda felszólította Gronkiewicz-Waltzot, hogy vesse alá magát a rendelkezésnek, és mondjon le hivataláról. Amennyiben a főpolgármester asszony ezt megtenné (ami nem valószínű), átmenetileg kormánybiztost neveznének ki a lengyel főváros élére, és előrehozott választásokat írnának ki.

A novemberi helyhatósági választásokon Gronkiwicz-Waltz, a lengyel nemzeti bank volt elnöke, és az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank (EBRD) volt alelnöke a fő ellenzéki párt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) színeiben indult, és legyőzte konzervatív ellenfelét, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét, Kazimierz Marcinkiewicz volt miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik