Nagyvilág

Izraeltől és Irántól féltik a legtöbben a világot

Izrael, Irán és az Egyesült Államok megítélése a legrosszabb a brit közszolgálati televízió- és rádiótársaság világszolgálata (BBC World Service) által kedden Londonban ismertetett globális felmérés szerint.

A kutatást a BBC a GlobeScan közvélemény-kutató céggel és a Marylandi Egyetemmel közösen készítette el. Összesen 28 ezer ember véleményét kérdezték meg 27 országban (köztük Magyarországon) arról, hogy a kutatásban szereplő tizenkét ország (az Egyesült Államok, Észak-Korea, Franciaország, India, Irán, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország, Venezuela) pozitívan vagy negatívan befolyásolja a világ eseményeit.

Izraelt a válaszadók 56, Iránt 54, az Egyesült Államokat pedig 51 százaléka ítélte meg negatívan. A legpozitívabb értékelést Kanada kapta (54 százalék), megelőzve Japánt és Franciaországot. A 27 tagú Európai Uniót 53 százalék értékelte pozitívan.

Steven Kull, a Marylandi Egyetem nemzetközi politikai attitűdök vizsgálatával foglalkozó programjának igazgatója szerint azoknak az országoknak rosszabb a megítélése, amelyek jellemzően katonai hatalmuk fokozására törekszenek. Ezzel szemben a Franciaországhoz, Japánhoz és az EU-hoz hasonló “puha hatalmaknak” kedvezőbb az értékelésük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik