Nagyvilág

Földrengés Indonéziában: több száz épület összedőlt

Legkevesebb 70 halálos áldozata van annak az erős, a Richter-skálán mért 6,3-as fokozatú földrengésnek, amely kedden rázta meg az indonéziai Szumátra szigetét.

Az első földmozgás után két órával újabb erős rengést mértek a szigeten. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szigeten több száz épület omlott össze, köztük egy állami banké. Az epicentrumnál fekvő Solok település kórháza alig győzte fogadni a sérülteket. A szomszédos Padangban egy kórházból ki kellett menekíteni az embereket: orvosok és ápolók a betegekkel együtt fejvesztve hagyták el az épületeket. Helyszíni beszámolók szerint sok helyi lakos pánikba esve az utcára menekült, de az áldozatok többsége összedőlt épületek alatt lelte halálát.

Solok városában 9 ember halt meg, sokan megsebesültek. Legalább 5-en akkor vesztették életüket, amikor lángra lobbant romba dőlt házuk. A Padang melletti Batusangkarnál két gyerek tanárukkal együtt egy játszótéren halt meg, amikor rájuk dőlt egy épület. Payahkumbuh fő utcáján több kétemeletes bolt dőlt össze, katonák és rendőrök kutatnak a túlélők után.

A rengést érezni lehetett az epicentrumtól 430 kilométerre fekvő Szingapúrban is, ahol számos középületet kiürítettek. Riadalmat keltettek a földmozgások Malajzia déli részén, ahol hasonlóképpen sietve hagyták el az épületeket a megrémült lakosok. Az amerikai földrengéstani intézet mérése alapján a földmozgás epicentruma a Padang városától 50 kilométerre fekvő Solok településnél, 33 kilométerrel a föld felszíne alatt volt. Az első földmozgás után két órával újabb, 6-os fokozatú rengés következett be ugyanott, Szumátra nyugati részén.


2004 decemberében erőteljes földrengés rázta meg Szumátrát, a földmozgás miatt szökőár keletkezett, amelynek következtében több mint 230 ezer ember vesztette életét.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik