Nagyvilág

Lebontják Dániában az “underground” bástyáját

Megkezdték hétfőn Koppenhágában annak az ifjúsági háznak a lebontását, amelynek lakóinak múlt heti kilakoltatása nyomán súlyos zavargások törtek ki a dán fővárosban - jelentette a dán Tv2 News hírcsatorna.

A négyemeletes Ungdumhusetből, amely 25 éve anarchisták, punkok és a legkülönbözőbb marginális fiatalok menedékeként az európai “underground” kultúra egyik bástyájának számított, illegális házfoglalás címén lakoltatták ki az ott tartózkodókat múlt csütörtökön. Az ezt követően kitört összecsapásokban mintegy 600 embert vettek őrizetbe.

Az épületet még 2001-ben eladta a koppenhágai városi tanács egy helyi keresztény közösségnek, a házfoglalók azonban továbbra is szabad lakóterületnek tekintették az épületet, és nem voltak hajlandók elhagyni azt. A bontásra hétfőn érkező munkások sisakjuk alatt maszkot viseltek és letakarták cégük logóit is, mert a tüntetők megtorlásától tartanak. A műveletet jelentős rendőri biztosítással kezdték el.


A dán hatóságok már a múlt év óta tervezték az épület kiürítését, hogy egy bírósági végzés értelmében átadhassák egy keresztyén gyülekezetnek, amely hat évvel ezelőtt megvásárolta, de nem tudta birtokba venni a jogellenes házfoglalók miatt.

A rendőrség összesen 643 embert vett őrizetbe az utcai csatározások csütörtöki kezdete óta, köztük 140 külföldit (európaiakat, köztük svédeket, norvégokat és németeket, továbbá amerikaiakat). Azért érkeztek a zavargásokká fajult tüntetésekre balos szimpatizánsok külföldről is, mert az épület a dán határokon túl is a kapitalista elit elleni tiltakozás jelképévé vált az ilyetén csoportok körében. Az utóbbi 14 évben nem volt példa ilyen méretű zavargásokra Dániában. 1993 májusában egy európai uniós népszavazás kapcsán törtek ki zavargások Koppenhágában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik