Nagyvilág

Fico: nem távozhat a védelmi miniszter

Noha személyes felelősség nem terheli, a szlovák védelmi miniszter hétfőn mégis felajánlotta lemondását a pénteken történt nyitranováki robbanás miatt, de Robert Fico miniszterelnök ezt nem fogadta el.

Frantisek Kasicky a jövőben is a hivatalában marad, így a nyolc hónapja felállt Fico-kabinet továbbra is csonkítatlan. A lemondási ajánlatáról Ivan Gasparovic államfővel is tárgyaló miniszter hétfőn úgy nyilatkozott: a katonai robbanóanyagokat hatástalanító nyitranováki (Nováky) üzemben történt katasztrófát nagy valószínűséggel több körülmény idézte elő.

A lehetséges okok egyike technológiai természetűnek látszik, de a munkabiztonsági szabálytalanság sem zárható ki. A miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta azt a sajtóértesülést, mely szerint a robbanás bekövetkezte előtt a helyszínen az alkalmazottak nyilvántartásában nem szereplő személyek is dolgoztak. A felvetés oka, hogy máig nincs hiteles nyilvántartási adat arról, vajon a műszakváltás idején bekövetkezett robbanáskor hány személy tartózkodott a csarnokban, amelyet a hatalmas erejű robbanás öklömnyi zúzalékká darált, s helyén akkor krátert vájt, hogy abba a föld színéről lesöpört épület – ha állna – beleférne.

A robbanás ereje arra enged következtetni, hogy a csarnokban a megengedettnél nagyobb mennyiségű lőszert – gyalogsági aknát, kézigránátot, légvédelmi lövedéket – halmoztak fel, jóllehet a biztonsági előírások szerint csak annyi a megengedett, amennyi egy műszak alatt hatástalanítható. Persze mindezt majd csak az alapos vizsgálat igazolhatja vagy cáfolhatja meg – mondta Kasicky, aki kritikusan észrevételezte, hogy az üzem vezetése a robbanást követően meglehetősen tétován viselkedett, bár elvárható volt, hogy bizonyos intézkedéseket haladéktalanul megtegyenek, s ne a miniszter megérkezésére várjanak, mint ahogy az történt.

“Igencsak furcsa, hogy a tényleges létszám megállapítására is tőlem vártak utasítást” – mondta, hozzátéve: a vádaskodás vagy a személyes felelősségre vonás még korai lenne.Úgy tudni, hogy közvetlenül a robbanás előtt 49 személy tartózkodott az üzem területén. A robbanás után két azonosítható áldozatot találtak, majd másnap előkerült egy csonkolt emberi testrész, de annak személyazonosságát csak a DNS-vizsgálat derítheti ki. Legalább harminc ember megsebesült, öt személyt azóta is hiába keresnek, szinte kizárt, hogy bármelyikük is életben lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik