Nagyvilág

Fico: nem terrortámadás a nyitranováki robbanás

Robert Fico, szlovák kormányfő szerint a nyitranováki robbanás okainak vizsgálata során egyre valószínűbbé válik, hogy nem terrortámadás okozta a katonai muníciót hatástalanító üzemben bekövetkezett katasztrófát.

A szlovákiai bányavárosban irdatlan erejű robbanás tett a földdel egyenlővé több futballpályányi területen álló épületegyüttest. A detonáció nyomán kis híján akkora kráter keletkezett, hogy abba a felrobbant szerelőcsarnok – ha állna – beleférne. Három ember meghalt, 40 megsebesült, 5-en nyomtalanul eltűntek. “A titkosszolgálatok a robbanást követő első pillanattól már a helyszínen vizsgálódtak, mert igen fontos volt kizárni a legrosszabb lehetséges változatot, hogy esetleg szándékos támadás történt” – mondta Fico.

Közvetett módon szólt arról, hogy az eltűnt személyek már aligha kerülhetnek elő élve. Noha az első órákban ez remélhető volt, szombaton, miután az egyik eltűnt személy testrészének egy maradványát megtalálták, ez a remény szertefoszlott. Fico jelezte: kormánya szerdán tárgyal az esetről, és bőkezűen kártalanítja a szerencsétlenül járt emberek családjait. “Az ilyen emberi tragédiához helytelen lenne úgy közelíteni, hogy azt mérlegeljük, vajon ötvenezres vagy milliós kártérítést kapjanak-e” – mondta, hozzátéve: “Meg akarjuk mutatni, hogy az állam gondoskodó” állam.

Frantisek Kasicky védelmi miniszter vasárnap közölte: noha a történtek miatt nem érez személyes felelősséget, kész felajánlani a lemondását. Ezt követően Fico azt nyilatkozta, hogy soha, semmilyen körülmények között nem lenne hajlandó Kasicky lemondását az államfő elé terjeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik