Nagyvilág

Új Iránt sújtó szankciókról dönt a BT

A Biztonsági Tanács 15 tagja a jövő héten megkezdi az egyeztetést az új határozati javaslatról, amely további büntetőintézkedéseket rendel el az urándúsítás felfüggesztésétől vonakodó Irán ellen. - jelentette ki.

Dumasani Kumalo, a BT soros elnöki posztját beröltő Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete elmondta, hogy a várakozások szerint az öt állandó BT-tag és Németország külügyminisztériumainak politikai igazgatói szombaton esedékes telefonos konferenciájukon egyeztetik a határozati javaslat alapvető paramétereit, majd továbbítják a megfelelő utasításokat az ENSZ-nagyköveteknek.

Európai és ENSZ-diplomaták közlése szerint új intézkedésként fontolgatják utazási tilalom kivetését az iráni atomprogramban érintett iráni hivatalnokokra, valamint az export-importtilalom alá eső nukleáris anyagok és technológiák körének bővítését. Mérlegelik, hogy további iráni személyek külföldi javait tiltják be. Az orosz ellenkezés miatt ugyanakkor kiesett a lehetséges szankciók közül a teljes fegyverembargó, illetve a külföldön atomtechnológiai tanulmányokat folytató egyetemisták utazási tilalma.

Philippe Douste-Blazy, a francia diplomácia vezetője pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország magas rangú tisztségviselői előző nap telefonon folytatott megbeszéléseiken egyetértésre jutottak abban, hogy „az Irán elleni szankciókról hozott, 1737-es számú határozat rendelkezéseinek megfelelően előre kell lépni egy újabb határozat felé”. A hat állam külügyminisztériumainak politikai igazgatói nagy vonalakban megbeszélték a következő határozat tartalmát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik