Nagyvilág

Betiltanák a vörös csillagot Csehországban

Betiltaná a kommunista jelképek használatát Csehországban Ivan Langer cseh belügyminiszter, mert az a meggyőződése, hogy egyenlőségjelet jelet kell tenni a kommunizmus és a nácizmus közé.

„Ha ez az egyenlőségjel létezik, és ha érvényes, hogy a nácizmust és annak megnyilvánulásait büntetni kell, akkor ennek érvényesnek kellene lennie a kommunizmusra is. A nácizmus jelképe a horogkereszt, a kommunizmusé a vörös csillag, a sarló és a kalapács” – mondta a miniszter a Právo című cseh baloldali lapnak.

A riporter közbevetésére, hogy a sarló és a kalapács egyebek között Ausztria állami címerében is megtalálható, míg a cseh kommunisták jelképe a cseresznye, Langer leszögezte: azt, hogy konkrétan mit is lehet a kommunizmus jelképeinek tekinteni, azt a szélsőségekkel foglalkozó szakértők állapítanák meg. A miniszter hozzátette, hogy nem az általa vezetett tárca hivatalos álláspontjáról, hanem magánvéleményéről van szó.

Csehországban a kommunista párt az ország harmadik legerősebb parlamenti pártja, amely stabilan mintegy 12-15 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Vojtech Filip pártelnök pedig egyike a képviselőház alelnökeinek. Az utóbbi félévben, különösen a Mirek Topolánek vezette jobbközép kabinet hatalomra kerülése után Csehországban éles támadások indultak a kommunista párt ellen.

A támadások azután erősödtek fel újra, hogy Vojtech Filip tíz nappal ezelőtt a KSCM központi bizottságának ülésén azt mondta, hogy a pártnak vissza kellene térnie Lenin tanításaihoz, harcosabbnak kell lennie és élére kell állnia az esetleges forradalmi folyamatnak, ha ilyen alakulna ki az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik