Nagyvilág

Tovább zuhant Bush népszerűsége

Jelentősen veszített népszerűségéből George Bush amerikai elnök a kormányzó Republikánus Párt szavazóinak körében a tavalyi kongresszusi választások óta.

A demokraták győzelmét hozó novemberi megméretés óta eltelt csaknem négy hónap alatt 13 százalékkal csökkent Bush saját pártján belüli támogatottsága. Ma már csak a republikánusok 65 százaléka helyesli elnöki működését, míg tavaly októberben még 78 százalékuk vélekedett így.

Az egész lakosság tekintetében Bush elfogadottsági mutatója szinte a legalacsonyabb szintre süllyedt azóta, hogy 2001-ben elfoglalta a Fehér Házat. Az amerikaiak 29 százaléka támogatja politikáját, négy hónapja még 34 százalék állt mögötte. Azoknak az aránya, akik egyértelműen elutasítják Bush elnöki tevékenységét, 58-ról 61 százalékra emelkedett – derül ki a The New York Times/CBS News felméréséből.

A megkérdezettek 23 százaléka ért egyet az elnök iraki politikájával, és 25 százalék támogatja általában a Fehér Ház külpolitikáját. Még Bush terrorizmus elleni taktikája is, amely egykor kiemelkedő népszerűségi mutatókat biztosított neki, az amerikaiak 53 százalékának elutasításába ütközik, a népességnek csak 40 százaléka áll mögötte.

Az iraki helyzettel kapcsolatban a válaszadók háromnegyede úgy érzékeli, hogy az Egyesült Államok számára rosszul mennek a dolgok, csak 23 százalék hisz a stabilitás és rend helyreállítását célzó program sikerében. Az amerikaiak 70 százaléka úgy véli, az amerikai katonaság nem sokat tehet Irakban a felekezetközi ellenségeskedések elfojtására. Összességében az amerikaiak 68 százaléka számára úgy tűnik, az Egyesült Államok rossz irányban halad, 23 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik