Nagyvilág

Új hidrogénbombát fejleszt az USA

Lassan időszerű a régi arzenál cseréje, ezért új hidrogénbomba fejlesztésébe kezdett az Egyesült Államok - értesült a Los Angeles Times.

A vezető kaliforniai és új-mexikói kutatólaboratóriumokban a tudósok már egy éve közösen dolgoznak az új bomba kifejlesztésén a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek segítségével. Az újság értesülése szerint az amerikai energiaügyi minisztérium pénteken jelent be a fegyverfejlesztési programról szóló szerződést. A tervek szerint az új bombával fogják lecserélni a Trident tengeralattjárókra telepített rakéták öregedő atomtölteteit.

A fejlesztési és gyártási program költségei titkosak, külső szakértők dollármilliárdokról, sőt több tízmilliárd dolláros kiadásokról beszélnek, hiszen vadonatúj fegyverüzemeket is kell építeni. A Los Angeles Times rámutatott: ez az első eset, hogy a Pentagon egy olyan atomfegyver fejlesztéséről és gyártásáról döntött, amelyet nem előzött meg föld alatti robbantás. Az Egyesült Államokban legutóbb 1991-ben robbantottak kísérleti hidrogénbombát a nevadai sivatagban: Bill Clinton befagyasztotta a teszteket, s a moratóriumot George Bush is betartotta.

A védelmi minisztérium tisztségviselői szerint az új bomba kifejlesztésére az amerikai nukleáris elrettentő erő fenntartása érdekében van szükség. A szigorúan titkos fejlesztési programban részt vesz a Los Alamos-i kutatóközpont is, amely tavaly év végén beszámolt: lopásbiztos, a terroristák számára használhatatlan, önmegsemmisítő atomfegyverek kifejlesztésén dolgoznak. Az akkori sajtójelentések az atomfegyverek új nemzedékét emlegették.

A program támogatói azzal érvelnek, hogy az amerikai atomarzenál öregszik, és idővel egyre csökken a fegyverek megbízhatósága. Az ellenzők szerint viszont a hadrendben álló atomfegyverek még évtizedekig tökéletesen megbízhatóak maradnak, és a fegyverprogram aláássa az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását célzó washingtoni politikát. A atomfegyver-fejlesztési program kétpárti támogatást élvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik