Nagyvilág

Tovább tarthat az afganisztáni magyar misszió

Szekeres Imre védelmi miniszter azt javasolja majd a kormánynak, hogy az észak-afganisztáni magyar vidéki újjáépítő csoport (PRT) mandátumát hosszabbítsák meg az ott hamarosan beinduló civil programok befejezéséig.

Erről Szekeres Imre beszélt csütörtökön Brüsszelben magyar újságíróknak, miután megbeszélést folytatott a NATO főtitkárával, Jaap de Hoop Schefferrel. A tervezettnél hosszabbra nyúlt megbeszélésen mindenekelőtt az afganisztáni és a balkáni magyar szerepvállalás, valamint a magyarországi haderőreform kérdései kerültek szóba.

Afganisztán kapcsán a miniszter elmondta: a magyar PRT április elsejével indítja be saját civil újjáépítési programjait. Az afganisztáni vidéki újjáépítő csoportok ugyanis nem pusztán az adott körzet biztonsági helyzetének rendezésében segítenek, de a helyi gazdasági élet fellendítésében, az életkörülmények javításában is szerepet játszanak.


Két évet vállaltunk

Magyarország eredetileg két évre vállalta az egyik észak-afganisztáni PRT működtetését, s ez az időszak jövő ősszel járna le – de nem bizonyos, hogy a most beinduló, magyar támogatással zajló civil programok addigra be is fejeződnek. Szekeres Imre közlése szerint Jaap de Hoop Scheffer támogatta a felvetést, de a kérdésben a kormány dönt majd. Afganisztán kapcsán a védelmi miniszter még egy magyar kezdeményezésről tájékoztatta a NATO-főtitkárt: felajánlotta, hogy ha a katonai szövetség igényli, akkor 2008. szeptembertől Magyarország venné át a kabuli repülőtér működtetését. Ez mintegy 30 embert igényelne – tette hozzá.

Nyugat-Balkánról szólva Szekeres Imre leszögezte: Magyarország számára elsőrendű érdek e térség stabilitása, s ezt tükrözi az is, hogy a külföldön lévő magyar katonák többsége (Koszovóban 470, Bosznia-Hercegovinában 140 fő) itt állomásozik.


Átalakul a honvédség


A védelmi miniszter közölte a NATO-főtitkárral, hogy Magyarország Koszovóban az eddiginél magasabb szintű katonai feladatok ellátására készül: míg jelenleg a magyar katonák alapvetően őrző-védő tevékenységet látnak el, 2008-tól bekapcsolódnának a járőrözésbe. Bosznia-Hercegovina kapcsán pedig – miközben az Európai Unió két napja döntött ottani békefenntartó ereje több mint felének kivonásáról – Szekeres Imre azt közölte, hogy Magyarország nem tervez csökkentést.


Végül a miniszter arról is beszámolt, hogy tájékoztatta a NATO-főtitkárt a magyar honvédség átalakításáról. Mint elmondta, tavaly Magyarország a tervezettnél többet költött védelmi célokra (a költségvetési törvény a GDP 1,18 százalékát szánta volna e feladatcsoportra, de a tényleges adat végül 1,27 százalék lett.) Idén pedig a kormány eleve úgy számolt, hogy ha a NATO gyorsbevetésű alakulatának, vagy az EU harccsoportjainak kapcsán bármiféle magyar kiadás lenne, akkor az nem a védelmi, hanem a központi költségvetést terheli. Szekeres Imre Brüsszelből a németországi Wiesbadenbe, az EU-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozására utazott tovább, méghozzá a NATO-főtitkárral együtt, Jaap de Hoop Scheffer repülőgépén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik