Nagyvilág

Poligámiával a prostitúció ellen?

A kirgiz igazságügy-miniszter tervei szerint állítólag már a jövő héten javasolni fogja a parlamentnek egy olyan törvény elfogadását, amely engedélyezi a poligámiát.

Marat Kajipov szerdai bejelentésében kifejtette: úgy véli, hogy a többnejűségre úgy tekinteni, mint bűncselekményre, az önkényuralmi szovjet múlt találmánya, és az ország 70 év alatt számos szokását és hagyományát veszítette el. Az a kirgiz törvény, amelynek alapján akár kétévi szabadságvesztés is kiróható arra a férfira, akit többnejűség miatt találnak bűnösnek, igazságtalan, miközben „vannak olyan nők, akik több férfit tartanak el anélkül, hogy törvénysértést követnének el” – vélekedett a tárcavezető egy ezzel a témakörrel foglalkozó tanácskozáson.

Kajipov emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a többnejűség engedélyezése lehetővé tenné a férfiak és nők közötti számbeli aránytalanság miatt kialakult helyzet felszámolását, tekintve, hogy annak az 500 ezer-1 millió kirgiz állampolgárnak, aki a munkanélküliség és a szegénység elől menekülve külföldre távozott, többsége férfi. A hivatalos statisztikák szerint a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság lakosságának 53 százaléka nő.

Avasbek Momunkulov parlamenti képviselő megjegyezte: a poligámia engedélyezése esetén „számos nő nem lenne az utcára kényszerítve, hanem második feleség lehetne”. A Human Rights Watch (HRW) amerikai emberjogvédő szervezet egy szeptemberi beszámolójában bírálta a nők kirgizisztáni helyzetét, rámutatva arra, hogy az országban a szebbik nem képviselői gyakran a házastársi erőszak áldozatai, illetve elrabolják és férjhez kényszerítik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik